Превозници у тешкој финансијској ситуацији / -IVAN PETROVIC
19/06/2022 u 07:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аливодић најавио паркирање градског превоза 1. јула

То што зарадимо није довољно ни за гориво, а камоли за сервисирање и плате радницима, каже Харис Аливодић

Аутобуски превозник Харис Аливодић најавио је да ће од 1. јула обуставити превоз путника уколико им до тада Главни град не помогне како би могли да преброде финансијску кризу.

На овај корак се, како наводи Аливодић, одлучио након што су цијене нафтних деривата наставиле да расту, а број путника се смањио.

Нове цијене нафтних деривата очекују се од уторка, а најављено је да ће цијена дизела бити већа за 20 центи.

– Главни град у сваком моменту може да види колики нам је промет. То што зарадимо није довољно ни за гориво, а камоли за сервисирање и плате радницима. Градови из окружења, Мостар, Сплит, Ријека, Нови Сад, Бањалука, Београд дају стотине хиљада еура за одржавање градског превоза. Сваки град на неки начин у овој тешкој ситуацији одржава превоз. Ја се бојим да ћу 1. јула да станем, да нећу имати новац за гориво – рекао је Аливодић.

Град: Покушаћемо да помогнемо, али мора и Влада

Познато jе да jе повећања циjена нафте узроковало незавидну финансиjску позициjу и негативно утицало на рентабилност пословања компаниjа коjе се баве превозом, те усљед тога сматрамо да jе и Влада Црне Горе дужна да, са своjе стране, помогне у превазилажењу проблема у овом сектору, саопштено је „Дану“ из Главног града.

– Подсjећамо, Главни град jе у претходном периоду усљед континуираног повећања циjена енергената, више пута додиjелио новчану помоћ превозницима коjи врше линиjски превоз на териториjи главног града. Управо захваљуjући томе сприjечили смо повећање циjена возних карата и на таj начин посредно утицали, да кориснике ове врсте услуга, у одређеноj мjери, заштитимо од додатних издатака. Свакако, Главни град ће, као и много пута до сада, у директноj комуникациjи са превозницима покушати да нађе адекватно рjешење и у складу са могућностима, помогне – поручују из Главног града.

Аливодић наводи да му је један добављач отказао.

– Цијена нафте је лудило и није чудо што нам добављачи отказују. Не видим излаз осим ако Главни град не прискочи у помоћ. Све до сада што су нам давали је било задовољавајуће али то је премало за ово што нам слиједи. Немам прецизну процјену колика нам је помоћ потребна, али знам да нам хитно треба. Од када се завршила школска година нама су пазари смањени за 20 одсто и очекујем да ће још више бити смањени. Врло брзо ће доћи дан када овај посао нећемо моћи радити – наводи Аливодић.

Да је тешка ситуација у аутобуском превозу наводи и Јанко Булатовић, директор БЛТ-а.

– Ситуациjа jе тешка мjесецима уназад. Ово је наjнеповољниjа ситуациjа за пословање у последње двиjе децениjе када jе уопште транспорт у питању. Видимо да се колеге, не само из окружења него и из циjеле Европе сусрећу са истим проблемом. Ми ћемо, као и до сада, замолити секретарку за саобраћај Лазарелу Калезић да нас прими на разговор и покушати поново наћи решење. Знам да ни Влада ни Главни Град не утичу на циjене горива али у овим ситуациjама они су ти без коjих се не може наћи излаз. Морам да напоменем да jе ово трећа година од када влада несигурност у пословању превоза путника те самим тим ни возни парк ниjе обнављан, а да не помињемо одлазак радне снаге – поручује Јанко Булатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:18