/ - фото: Чистоћа ДОО
18/08/2021 u 11:58 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апел грађанима да прописно одлажу отпад: Одговорним односом до здраве Подгорице

Како је саопштено из Чистоће ДОО, поред обављајања послова мануелног чишћења јавних површина на више локација у граду, екипе Чистоће активно раде на санацији нелегално формираних одлагалишта

Градско предузеће Чистоћа свакодневно квалитетно обавља послове чишћења и одржавања јавних површина, те користећи технолошки савремену и еколошки прихватљиву опрему додатно утиче на очување животне средине.

Како је саопштено из Чистоће ДОО, поред обављајања послова мануелног чишћења јавних површина на више локација у граду, екипе Чистоће активно раде на санацији нелегално формираних одлагалишта отпада, на машинском чишћењу саобраћајница, али и другим пословима из ове дјелатности. 

- У зависности од потребе, пражњење контејнера обавља се од два до четири пута дневно, током три смјене, док се на одређеним локацијама акције пражњење организују и више пута уколико за то постоји потреба. Наведена динамика рада и пражњења не дозвољава да дође до њихове препуњености, међутим, свакодневно смо свједоци велике количине непрописно одложеног отпада, поред, најчешће празног, контејнера. Да није у питању недостатак контејнера говори и чињеница да Главни град Подгорица и Општина у оквиру Главног града Голубовци посједују 3279 надземних контејнера и 243 полуподземна контејнера, шест рециклажних дворишта, мобилно рециклажно двориште, одлагалиште Мојански крст за шут и земљане ископе, намјенске контејнере и канте за одлагање одвојеног отпада- наводе у саопштењу.

image
- фото: Чистоћа ДОО

Такође, како су истакли, константно осавремењавање комуналне опреме и механизације говори о професионалном односу који градско предузеће Чистоћа има према послу који обавља, али и својим запошљенима који дају немјерљив допринос да Подгорица буде чиста.

- Недавно су набављена возила на електрични погон, двије електрочистилице, електрични мобилни усисивач и три теретна електрична возила–троколице, која осим омогућавања ефикаснијег обављања послова, утичу и на заштиту животне средине. Поред свих напора које ове градско предузеће улаже, учестало несавјесно и неодговорно понашање појединаца отежава одржавање нашег града уредним, стога апелујемо на грађане да правилно користе комуналну инфраструктуру обезбијеђену за правилно одлагање различитих врста отпада, како би наш град био још уреднији- саопштили су из Чистоће.

image
- фото: Чистоћа ДОО

На додатан опрез упућује и чињеница да су нелегалне депоније често један од најозбиљнијих узрока пожара, који представљају велику пријетњу за животну средину.  

- Још једном позивамо грађане на одговоран однос према својој околини и граду у којем живе, јер појединачним доприносом можемо постићи много. Главни град је у више наврата упутио допис и ургенцију Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, указујући на проблем нелегалног депоновања и даљег експлоатисања аутомобилских пнеуматика. Том приликом, предочили смо штетне ефекте по здравље и животну средину, па осим одговорног односа грађана, очекујемо и адекватну реакцију надлежног Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма- поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:07