Svečana primopredaja biste Sule Radova / - FONDACIJA SULA RADOV
24/06/2024 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bista Sule Radova predata Glavnom gradu

Autor biste Sule Radova koju je Fondacija Sula Radov poklonila Glavnom gradu je Slavenko Rakočević Rakoč

Predsjednik Fondacije Sula Radov Miomir Jovanović predao je gradonačelnici Oliveri Injac bistu Sule Radova, čiji je autor crnogorski vajar i slikar Slavenko Rakočević Rakoč. Izrada biste finansirana je prilozima članova i prijatelja Fondacije kao donacija Glavnom gradu i građanima Podgorice.

Svečanoj primopredaji prisustvovali su predsjednik Skupštine Fondacije Branislav Radulović, direktini potomak Sule Radova Slobodan Bobo Radulović i članovi UO Fondacije Djuro Radulović i Veselin Bato Radulović, a u ime Glavnog grada Snežana Tomanovć, v.d. sekretarke Sekretarijata za kultiru i Jelena Radović, rukovoditrljka Službe gradonačelnice

– Zahvaljujem Fondaciji Sula Radov na bisti kao poklonu koji predstavlja jednu vrstu privilegije za Glavni grad i mene kao gradonačelnicu. Nadam se da ćemo u veoma kratkom roku imati trajnu lokaciju  za bistu, ponosni jer je Sula Radov simbol crnogorske mudrosti, kazala je Olivera Injac.

image

Svečana primopredaja biste Sule Radova

- FONDACIJA SULA RADOV

 Na sastanku, nakon svečanog otkrivanja biste dogovoreno je da Glavni grad odredi trajnu lokaciju za postavljenje biste, a Fonacija, posredstvom donacije koju je obećao Milutin Jokić, planira da obezbjedi kamen za postament koji će biti izvađen i dopremljen iz Komana, postojbine Sule Radova, saopšteno je iz Fondacije.

Kostadin Radov Radulović, u predanjima zapamćen kao Sula, rođen je u Komanima (oko) 1790. godine, i ostao je upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija, čije su presude bile „pravične, oštre i jezgrovito sročene, štiteći pravoga, a pogađajući krivoga“.

–Po priznanju njegovih savremenika Sula Radov je bio jedan od najznačajnijih i najmudrijih Crnogoraca i Katunjana svog vremena, kapetan, senator i gvardijan, čije usmeno predanje i poruke i danas čine jedno od najznačajnijih zavještanja Katunjana i Crnogoraca. Za života zavrijedio je oreol i simbol „narodnog mudraca“ i nedugo zatim postao prepoznat kao “crnogorski Sokrat” i ličnost od izuzetnog značaja za etiku, kulturu i tradiciju Crnogoraca, navodi se u saopštenju.

"Dan" objavljuje kako izgleda bista Sule Radova

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 17:23