Borovinić Bojović / -SKUPšTINA GLAVNOG GRADA
03/09/2024 u 10:42 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Borovinić Bojović na Evropskim danima jevrejske kulture: Porodica je utočište i svetinja

Poštovanje i briga za porodicu je nešto što svi dijelimo, i u našoj, i u jevrejskoj tradiciji, porodica je utočište i svetinja, poručila je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, otvarajući Evropske dane jevrejske kulture.

Cilj ove manifestacije je da promoviše bogatu i raznoliku jevrejsku kulturnu baštinu, ali i da afirmiše vrijednosti multikulturalizma, tolerancije i zajedništva u našem društvu.

– Veliko mi je zadovoljstvo i čast što ste upravo meni ukazali povjerenje da govorim na otvaranju ovog, za naše društvo izuzetno značajnog kulturnog događaja, koji daje ogroman doprinos razvoju tolerancije i bogatstvu suživota u Podgorici – navela je Borovinić Bojović.

Ona je navela da porodica predstavlja univerzalnu vrijednost koja nas sve povezuje.

– Kada govorimo o njoj – svi pričamo istim jezikom i veoma dobro se razumijemo – rekla je Borovinić Bojović. 

Predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Nina Ofner Bokan, ukazala je na značaj ovog kulturnog događaja koji se u Crnoj Gori organizuje od 2020. godine.

image

Nina Ofner Bokan

-SKUPšTINA GLAVNOG GRADA

– Manifestacija Evropski dani jevrejske kulture ima posebnu misiju – očuvanje i njegovanje jevrejske kulture i tradicije u Crnoj Gori. Kultura je most koji povezuje ljude i na nama je da taj most održavamo stabilnim, bez obzira na izazove – saopštila je Ofner Bokan. 

Ona je dodala da Evropski dani jevrejske kulture pružaju priliku građanima Podgorice da se upoznaju sa bogatom jevrejskom kulturom kroz niz kulturnih i edukativnih programa, uključujući izložbe, predavanja, filmske projekcije i muzičke događaje koji se odvijaju istovremeno u preko 40 zemalja kontinenta.

– Glavni grad je uvijek tu da pruži podršku za svaki vaš poduhvat, baš kao što smo sa velikim zadovoljstvom podržali i ovu kulturnu manifestaciju koja obogaćuje septembarski kulturni život Podgorice – zaključila je Ofner Bokan.

U okviru programa priređen je koncert hora "Hašira", novosadske jevrejske opštine, koji je obuhvatio izvođenje arija i kompozicija čiji su autori jevrejskog porijekla.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 07:40