Borovinić Bojović / - FOTO: SKUPšTINA GLAVNOG GRADA
25/03/2024 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borovinić Bojović: Novi talas izgradnje socijalnih stanova za smanjenje broja podstanara

Važnost politike socijalnog stanovanja ne može se precijeniti, imajući u vidu da je pravo na stan osnovno ljudsko pravo, kao i to da je, ukoliko želimo da imamo inkluzivno društvo zasnovano na principima jednakosti, neophodno da obezbijedimo uslove da ljudi u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima mogu da postanu vlasnici doma u kojem žive, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je to kazala na konferenciji „Social housing – politika i praksa socijalnog stanovanja” u organizaciji Strukovne komore arhitekata Inženjerske komore Crne Gore.

- Podgoricu, kao što vjerujem da znate, očekuje jedan novi talas izgradnje objekata socijalnog stanovanja. Naravno, tu mislim ne samo na stanove za socijalno ugrožene, već i u velikom dijelu na stanove za različite slojeve stanovištva koji bi im bili dostupni pod uslovima koji su pristupačniji od tržišnih. Mi smo u Glavnom gradu najavili takav projekat pod nazivom Gradski stan, a slične namjere saopštene su i iz Vlade Crne Gore. Pored toga, Glavnom gradu se obratilo više sindikalnih organizacija sa molbom za ustupanje zemljišta kako bi i oni ušli u proces izgradnje stanova za svoje članove. Nama u Glavnom gradu je izuzetno stalo da podržimo realizaciji ovakvih projekata kako bi što veći broj stanovnika Podgorice, uprkos tome što vrijednosti nekretnina obaraju rekorde, uspio da dođe do krova nad glavom po što pristupačnjim cijenama. Na ovaj način nadamo se da ćemo postići smanjenje broja naših sugrađana i sugrađanki koji su podstanari – istakla je Borovinić Bojović.

image

Borovinić Bojović

- FOTO: SKUPšTINA GLAVNOG GRADA
image

Borovinić Bojović

- FOTO: SKUPšTINA GLAVNOG GRADA

Ona je poručila da će se zalagati za to da arhitekte imaju ključnu ulogu u oblikovanju prostora u kojem živimo i da im novi projekti daju priliku da svojim talentom, u skladu sa pravilima struke, značajno unaprijedite kvalitet stanovanja u Podgorici.

- Uvjerena sam da ćemo od vas dobiti inovativna rješenja koja, uz korišćenje novih tehnologija, daju prioritet pristupačnosti i ekološkoj održivosti, kako bismo  zajedno osigurali da svaki pojedinac i porodica u novim objektima dobiju bezbjedno mjesto za život, koje će im inspirisati osjećaj pripadnosti i dostojanstva, saopštila je Borovinić Bojović.

Potpredsjednica Inženjerske komore Crne Gore Maja Velimirović-Petrović kazala je da je osnovno pitanje konferencije to kako arhitektonska profesija može da doprinese i unaprijedi stambenu situaciju u državi, uprkos činjenici da je arhitektura objekata tek jedan važan element multidisciplinarne i kompleksne oblasti stanovanja.

- Da bi se stanovanje učinilo dostupnim svim građanima društvo se mora suočiti sa njegovom dvojakom ulogom, kao skloništa i kao tržišne robe. Rješenja se moraju fokusirati na smanjenje i ukidanje statusa stanovanja isključivo kao tržišne kategorije, istovremeno uz podržavanje njegove uloge kao ljudskog prava. Može se reći da je socijalno stanovanje jedan od najvažnijih zadataka svake odgovorne vlade u cilju napretka i društvene sigurnosti zemlje – poručila je Velimirović-Petrović.

Izlaganja na konferenciji imali su profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Ivica Plavec, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Zoran Abadić i arhitekta i aktivista iz NVO Ministarstvo prostora iz Beograda Jovana Timotijević

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:50