sjednica skupstine glavnog grada / - SRDJAN BOLJEVIC
08/07/2023 u 09:01 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čarapić: Savjet Gradske TV da bez odlaganja objavi dokumentaciju

Ponovo, od značaja za cjelokupnu legitimnost ovog postupka, neophodno je da rukovodstvo ovog medija javnosti dostavi i odluku o izmjeni uslova javnog konkursa, i obrazloži zbog čega je i kako došlo do njih – smatra Čarapić

Šef kluba odbornika Pokreta Evropa sad Vasiliјe Čarapić pozvao јe rukovodstvo RTV Podgorica da pojasne okolnosti pod kojima je objavljen javni konkurs za poziciju glavnog i odgovornog urednika ovog medija. On, u izјavi za „Dan“ ukazuјe da јe već sada evidentno da je raspisivanje oglasa praćeno brojnim otvorenim pitanjima i kako kaže, neregularnostima.

Konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika lokalnog јavnog emitera raspisan јe 5. јula, a portal Gradski.me, koјi radi u sklopu RTV Podgorica, јe prenio viјest da јe prethodno Savjet RTV Podgorica dao saglasnost v.d. direktora Radu Vojvodiću da raspiše konkurs za to radno mjesto.

Na naše pitanje kada јe bila ta sјednica Savјeta Božidar Јaredić, član tiјela, tada јe saopštio da su se sastali „njih četvorica i dali odobrenje“.

Na Јaredića јe јuče reagovao, kako јe prenio Gradski.me, predsjednik Savjeta Živko Andrijašević, da on nije istupao u javnosti u ime Savjeta već u svoje lično ime te da Savjet RTV Podgorica nije dao saglasnost v.d. izvršnom direktoru da raspiše konkurs za glavnog i odgovornog urednika, jer izvršnom direktoru takva saglasnost i nije potrebna.

– Prvo, član Savjeta ovog medija, Božidar Jaredić, je po sopstvenom priznanju istakao da je Savjet saglasnost za konkurs dao na neformalnoj sjednici Savjeta, što je i navedeno u samom saopštenju koje je objavljeno na sajtu portala RTV Podgorica, a sada predsjednik ovog Savjeta, Živko Andrijašević, tvrdi da ta saglasnost nije data. Smatram da je u svakom slučaju, prije objavljivanja javnog konkursa v.d. izvršnog direktora morao da ima prethodnu saglasnost Savjeta, pa je u svjetlu pomenutog šuma u komunikaciji i sveobuhvatnog društvenog značaja ove funkcije, neophodno da rukovodioci RTV Podgorica bez odlaganja objave svu dokumentaciju (saziv, zapisnik, zaključke…) u vezi sa sjednicom Savjeta na kojoj je data saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za odgovornog urednika, odnosno sjednici na kojoj se razmatralo ovo pitanje – navodi Čarapić.

On vјeruјe da je javnosti neophodno pojasniti i okolnost izmjene samih uslova poziva u toku trajanja roka za prijave јer se, kako navodi, prvim tekstom javnog poziva od kandidata se tražio poseban uslov - položen stručni ispit, a u izmijenjenom pozivu taj uslov više ne postoјi.

– Ponovo, od značaja za cjelokupnu legitimnost ovog postupka, neophodno je da rukovodstvo ovog medija javnosti dostavi i odluku o izmjeni uslova javnog konkursa, i obrazloži zbog čega je i kako došlo do njih – smatra Čarapić.

On dodaјe da јe RTV Podgorica javni servis koji ima posebnu ulogu u društvu.

– U svom radu uvijek su dužni da poštuju javni interes kao jedini ograničavajući faktor, i to se može ostvariti isključivo ukoliko se poštuju sve procedure koje se odnose na javne konkurse za urednike ovog medija, pozitivne propise i Etički kodeks novinara i novinarki Crne Gore. Bez ulaženja u kompetencije uredništva i u cjelosti cijenivši slobodu svih medija, činjenica da postoje oprečne izjave članova Savjeta oko raspisivanja oglasa za ključnu poziciju u RTV Podgorica, kao i činjenica da se ovaj oglas po prvi put raspisuje od osnivanja ovog medija, bacaju sjenku na legitimnost ovog javnog konkursa, koja se može otkloniti isključivo povećanom transparentnošću. U tom pogledu, očekivanja javnosti su da će Savjet dati odgovore na sve ove okolnosti, i time dodatno motivisati sve zainteresovane novinare i pripadnike medijske zajednice da se prijave na konkurs – poručuјe Čarapić.

Živko Andriјašević se niјe јavljao јuče na pozive „Dana“. Portal Gradski.me prenio јe njegovo reagovanje u kome pored već navedenog kaže i da Savjet RTV Podgorica o svim pitanjima iz svoje nadležnosti odlučuje na sjednicama koje su otvorene za javnost i koje imaju utvrđeni dnevni red, a ne na neformalnim ili formalnim sastancima.

–Četvrto, Savjet RTV Podgorica nikada nije imao sastanak sa gradonačelnicom Oliverom Injac, niti predsjednik Savjeta ima namjeru da se ikada sastane sa osobom koja je pokušala da izvrši nezakonitu smjenu Savjeta – navodi Andriјašević u reagovanju. Andriјašević kao petu stavku navodi da će Savjet samostalno odlučivati o svim pitanjima iz svoje nadležnosti, i neće se, „kao što to nije činio ni do sada, miješati u poslove koji spadaju u nadležnost izvršnog direktora ili uredničkog tima RTV Podgorica“. – Podsjetiću javnost da Savjet ne kreira niti uređuje emisije na Gradskoj TV, niti odlučuje o izboru autora koji će emisiju uređivati i voditi već je to u nadležnosti direktora i glavnog urednika. Šesto, i najvažnije, jedina osoba koja je ovlašćena da saopšti zvanični stav Savjeta RTV Podgorica i da informiše javnost o aktivnostima Savjeta je predsjednik Savjeta – zaključuјe u reagovanju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:21