Vasilije Čarapić / -M.VUJISIć
09/08/2024 u 12:55 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čarapić: Uvesti autobuski prevoz od Podgorice do aerodroma

Šef kluba odbornika Pokreta Evropa sad u Skupštini Glavnog grada Vasilije Čarapić obratio se gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac, predsjedniku Opštine Zeta Mihailu Asanoviću, direktoru Aerodroma Roku Toliću i ministarki saobraćaja Maji Vukićević tražeći da se uvede autobuski prevoz na relaciji Podgorica-aerodrom

U dopisu istakao da da, u cilju unapređenja intermodalnog saobraćaja, lakšeg pristupa Aerodromu Podgorica, pospješivanja turističke ponude Podgorice i afirmisanja korišćenja javnog prevoza, predlaže uvođenje redovne autobuske linije na ovoj relaciji.

– Analizom reda vožnje i linijskog prevoza došli smo da zaključka da bi povratna autobuska linija Podgorica-Aerodrom Podgorica trebala da prima putnike sa tri ključne lokacije u Podgorici i dovodi ih do njih sa aerodroma. To su Velika pijaca koja bi bila centralna lokacija koja je lako dostupna velikom broju građana, kao i turistima koji dolaze u grad. Ovo stajalište je jedno od glavnih čvorišta u gradu i koristi ga više linija, uključujući liniju broj 1 koja povezuje Masline i Zabjelo, linija broj 9 koja saobraća od Ulice Nikole Tesle do Ulice Janka Đonovića, linija broj 8 koja povezuje Stari aerodrom sa Donjom Goricom, kao i linije 4 i 5 koje povezuju Konik sa Tološima i Donjom Goricom. Takođe, tu je i gradski stadion. Ovo je takođe ključna tačka koja pokriva veliki dio stanovništva Podgorice i omogućava lak pristup javnom prevozu jer do ovog stajališta vodi linija 1 koja povezuje Masline i Zabjelo, linija 6a koja saobraća između Zagoriča i Stare Zlatice, linije 4 i 5 koje povezuju Konik sa Tološima i Gornjom Goricom, kao i linija 7 koja povezuje Stari aerodrom i Blok VI. Jedna od lokacija je i Moskovska ulica. Stajalište u Moskovskoj ulici je takođe čvorište koje povezuje nekoliko važnih linija poput linija 2-3 koje povezuju Donju Goricu i Željezničku stanicu, linije 6 koja saobraća između Željezničke stanice i Zlatice, linije 7 koja povezuje Stari aerodrom i Blok VI, linije 8 koja - Stari aerodrom - Donja Gorica i linije 9 koja saobraća od Ulice Nikole Tesle do Ulice Janka Đonovića. Konačno odredište ove linije bilo bi Aerodrom Podgorica, koji je od velikog značaja za putnike koji dolaze i odlaze iz Crne Gore - piše u dopisu Vasilija Čarapića.

Čarapić dalje navodi da bi polazak sa ove tri lokacije omogućio stanovnicima Podgorice da korišćenjem isključivo javnog prevoza i uz jedno presijedanje dođu do Aerodroma Podgorica i vrate se bez obzira na to u kom dijelu grada žive.

– Stanovnici ruralnih područja do kojih stižu autobuske linije bi po ovom modelu stizali do Aerodroma Podgorica i vraćali se uz najviše dva presijedanja. Predlažemo da autobusi polaze svakih 30 minuta, što bi omogućilo redovan i pouzdan prevoz za sve korisnike. S obzirom na očekivani broj putnika, predlažemo korišćenje autobusa srednje veličine sa kapacitetom od 40 do 50 putnika. Linija bi trebalo da bude u funkciji od pet do 23 sata, kako bi pokrila sve letove sa Aerodroma Podgorica u Golubovcima. Autobuske stanice bi trebale biti integrisane sa postojećim mrežama gradskog prevoza, kako bi omogućile lak prelazak sa drugih linija na ovu novu rutu - kaže Čarapić.

On smatra da bi uvođenje ove linije dalo višestruke benefite kako samim stanovnicima Podgorice, tako i funkcionisanju saobraćaja u Podgorici.

- Prije svega, ova linija bi omogućila intermodalnost saobraćaja, odnosno jednostavniju i efikasniju povezanost između različitih vrsta saobraćaja, kao što su gradski autobusi, privatni prevoz ili taksiji sa avionskim saobraćajem. Putnici bi imali jednostavniji i brži način da dođu do aerodroma, bez potrebe za korišćenjem privatnih vozila ili taksija. Takođe, turisti bi imali direktnu vezu sa aerodromom, što bi Podgoricu učinilo atraktivnijom destinacijom za posjetu jer bi ovo zasigurno poboljšalo iskustvo posjetilaca. Ono što je nesporno je da bi uvođenje ove linije podstaklo građane da koriste javni prevoz umjesto privatnih automobila, čime bi se smanjilo zagađenje i gužve u saobraćaju, što je strateški cilj Glavnog grada. Na kraju, uvođenje autobuske linije na relaciji Podgorica - Aerodrom Podgorica osim što bi predstavljao veliki korak ka modernizaciji i unapređenju saobraćajne infrastrukture Podgorice, značajno bi povećao povjerenje građana Podgorice u gradsku upravu jer bi pokazalo svima da se Podgorica razvija po modelu evropskih prijestonica koje apostrofiraju raznovrsne oblike urbane mobilnosti. Molimo Vas da ovu inicijativu razmotrite i zajedničkim djelovanjem pronađete način da istu realizujete - piše u dopisu Vasilija Čarapića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 16:39