Odigrali ”Igre naroda Crne Gore” / -
16/10/2024 u 16:25 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Članovi KUD-a "Ramadan Šarkić" posјetili Izmir

Kulturno-umjetničko društvo "Ramadan Šarkić" iz Tuzi, na poziv gradonačelnika Izmira, predstavljalo je Crnu Goru na Balkanskom festivalu folklora koji se održava tradicionalno u tom gradu

Društvo se predstavilo koreografijom "Igre naroda Crne Gore", u koreografiji Mirsada Ademovića, dok je šef narodnog orkestra bio profesor Darko Marković. Osim koreografije predstavili su i unikatne originalne primjerke narodnih nošnji koje su za ovu priliku pripremili Vaid i Nevina Turusković. Ova međunarodna manifestacija održava se svake godine gradeći mostove kulturne saradnje na Balkanu.

– Događaji se bave životima i običajima predaka. Glavno mjesto održavanja festivala je na centralnom trgu u Izmiru. Stanovnici i iseljenici bukvalno hrle na festival kako bi doživjeli inspirativne prizore i melodične zvukove koji predstavljaju balkansku kulturu ali i aromatične mirise turske kuhinje. Događaj јe posebno popularn među porodicama koje djecu žele naučiti o lokalnim tradicijama u kulturnoj prestonici svijeta. Obavezan јe odlazak u obližnji muzej - rekao јe Emin Hadžić, direktor KUD-a "Ramadan Šarkić".

Kako јe kazao prema zvaničnim podacima organizatora oko 1.660.000 ljudi posjetilo je Balkanski festival folklora.

– Festival prikazuje običaje i tradiciju balkanskih naroda i nastupaјu uglavnom nacionalni ansambli. Za posјetioce organizovano јe više od 500 aktivnosti i događaja. Ohrabrujući rad ovog festivala do sada bio јe jasan pokazatelj da je kulturna baština bogata i zanimljiva tema u svim segmentima zajednice, te da ima potencijal da bude ključni pokretač u sektoru kulture i turizma. Bila je ovo sjajna prilika za promociju našeg projekta i crnogorskog kulturnog nasleđa u okviru kojeg smo dali četiri nastupa na nekoliko različitih lokacija - naveo јe Hadžić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 16:26