U Srednjoj mješovitoj školi "Golubovci" za učenike prve godine gastronomije organizovana je radionica pripreme bezglutenskog hljeba u organizaciji NVO Celijakija Crne Gore, a uz podršku Opštine Zeta i saradnju ove obrazovne ustanove i profesora Mirka Popovića.
– Bila je ovo prilika da đacima ispričamo da je bezglutenska ishrana jedini lijek za osobe sa celijakijom. Mijesili smo i ispekli hljeb kao osnovnu namirnicu, a koji nije lako pripremiti od specijalnog brašna, jer treba "osjetiti teksturu", pažljivo ga umijesiti, kako bi pravilno tijesto naraslo, a potom se i ispeklo. Takođe, učenici su hljeb degustirali, ali i naučili o principima gluten free ishrane - kaže Valentina Piperović, predsjednica udruženja.
Čas je održan uz svesrdnu podršku profesora Popovića koji je u uvodu učenike uputio u važnost poštovanja principa zdrave ishrane, kao i potrebama ljudi za unosom različitih nutrijenata, a sve u cilju očuvanja zdravlja ljudi.
Projektom "Put do zdravlja - život bez gluten" NVO Celijakija želi da osigura bolje informisanje i podršku osobama sa celijakijom.
– Nastojimo da svojim aktivnostima smanjimo broj nedijagnostikovanih slučajeva i poboljšamo razumijevanje bolesti unutar zajednice. Edukacijom ključnih aktera (porodica, zdravstvenih radnika, nastavnika i javnosti) vjerujemo da ćemo stvoriti uslove za kvalitetniji i zdraviji život oboljelih u opštini Zeta – poručila je predsjednica udruženja Valentina Piperović.
