Predstavnik Sekretarijata za socijalno staranje / -
20/02/2024 u 15:28 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dan otvorenih vrata: Kako lakše do socijalnih servisa

Sekretarijat za socijalno staranje predstavio je građanima Kancelariju za rodnu ravnopravnost, Kancelariju za Rome i Egipćane, Kancelariju za LGBTIQ populaciju i Kancelariju za bolesti zavisnosti

Koja sve prava građani mogu ostvariti u Sekretarijat za socijalno staranje priliku da saznaju imali su na Danu otvorenih vrata koje je organizovao ovaj organ lokalne uprave. Predstavnici Sekretarijata građanima su predstavili brojne servise poput jednokratne i vanredne novčane pomoć, poklon paketa za novorođeno dijete, pomoć za kupovinu školskog pribora, pomoć i njega u kući, besplatni obrok u narodnoj kuhinji, podrška beskućnicima, izdavanje radnih i volonterskih knjižica, zatim stanovanje uz podršku, podrška za podstanare, senior kartice, kartice prednosti, davanje stanova u zakup licima u stanju socijalne potrebe, boračka zaštita i zaštita civilnih invalida rata.

Savjetnica u Sekretarijatu za socijalno staranje Aeta Salh saopštila je su Dane otvorenih vrata organizovali sa ciljem da građane što bolje informišuo servisima koje pruža ovaj organ uprave.

– Građani imaju priliku da slobodno komuniciraju sa nama, da nas pitaju sve što ih interesuje. Pripremili smo propagandni materijal. Sekretarijat ima dosta socijalnih servisa, a građanima ćemo danas predstaviti Kancelariju za rodnu ravnopravnost, Kancelariju za Rome i Egipćane, Kancelariju za LGBTIQ populaciju i Kancelariju za bolesti zavisnosti – saopštila je Salh.

Kako da se Romi i Egipćani lakše integrišu u zajednicu saopštio je Dževad Alija, tehnički sekretar u Kancelariji za Rome i Egipćane.

–Kancelarija je otvorena 2021. godine i funkcioniše u sklopu Sekretarijata za socijalno staranje sa ciljem da se poboljša položaj Roma i Egipćana u društvu. Neke aktivnosti koje kancelarija sprovodi su usmjerene, prije svega, na rad sa zajednicom, na praćenje i usmjeravanje lokalnih akcionih planova u integraciji Roma. Romi od nas najviše traže razne vrsti pomoći, i mi im pomažemo koliko to možemo. Uglavnom su to jednokratne pomoći – naveo je Alija.

Mina Minić je predstavila Kancelariju LGBTIQ lica.

–Aktivnosti kancelarije su usmjerene ka zaštiti ljudskih prava LGBT osoba, zatim na unapređenje položaja LGBTIQ osoba u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja. Glavni grad pruža podršku svim pripadnicma ove zajednice u borbi za unapređenje ljudskih prava ali i za ravnopravan tretman i jednak pristup socijalnim i drugim servisima. Kancelarija obavlja psihološko savjetovalište – rekla je Minić.

Koje sve pogodnosti nudi Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti predstavila je Ivona Vukajlović.

– Kancelarija ima odličnu saradnju sa osnovnim i srednjim školama ne samo na teritoriji Podgorice nego i Crne Gore. Usmjereni smo na prevenciju bolesti zavisnosti u okviru predavanja. Pozivam osnovne i srednje škole da nas pozovu da ostvarimo saradnju kako bi uz pomoć edukacija, savjeta ublažili da do toga problema ne dođe. Imamo svakodnevnu saradnju sa ustanovom na Kakarickoj gori, nudimo psihosocijalnu podršku – navela je Vukajlović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 06:01