/ -
25/05/2023 u 14:08 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjećanje na 25. maj Dan mladosti: Simbol bratstva i jedinstva

Titovo ime ćemo pamtiti kao simbol jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja, nezavisnosti Jugoslavije, ljubavi i jedinstva svih nacionalnosti, rekla je Radmila Čagorović

Delegacije SOBNOR-a Crne Gore, OBNOR-a 1941-1945 Glavni grad Podgorica, OBNOR-a 1941 - 1945 Danilovgrad, Tuzi i Zete, položili su cvijeće na spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici. Sekretarka SOBNOR-a Crne Gore Radmila Čagorović, kazala je da obilježavaju svijetli dan 25. maj kada je Josip Broz Tito rođen u Kumrovcu maja 1892. godine.

– Tokom njegovog života kao datum rođenja obelježavan je 25. maj i kao Dan mladosti. Ovdje smo danas mi koji slijedimo njegovo grandiozno djelo da se poklonimo vrhovnom komandantu JNA, maršalu Jugoslavije i narodnom heroju drugu Titu, borcu za slobodu, pravdu i ljudsko dostojanstvo i njemu u nezaborav na ovom mjestu položili smo cvijeće i odali dužnu počast. Josip Broz Tito je predvodio narodnooslobodilački pokret koji je oslobodio Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu 1945. godine i od tada do smrti bio je na čelu države i Komunističke partije. Bio je prvi predsjednik i osnivač SUBNOR-a Jugoslavije. Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani, a sahranjen kasnije u Beogradu 8. maja na pogrebnoj svečanosti kakvu svijet u dotadašnjoj modernoj istoriji nije vidio. Četiri dana kasnije u Beogradu na sahrani doživotnog jugoslovenskog predsjednika došlo je 700.000 ljudi, među kojima 209 državnih i partijskih delegacija iz 128 zemalja. To je bio najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku – kazala je Čagorović.

Ona je istakla da danas živimo u vremenu kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati lik i djelo Tita, a time i antifažističku prošlost.

– SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljač njegovanja revolucionarnih tradicija i izvorne ideje našeg slavnog NOB-a kao i u ranijem periodu oštro će se suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju lik i djelo Tita, a time i naš NOP, a veličaju poražene snage u Drugom svjetskom ratu i njihove vođe. Titovo ime ćemo pamtiti kao simbol jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja, nezavisnosti Jugoslavije, ljubavi i jedinstva svih nacionalnosti, a takođe i kao simbol politike nesvrstavanja. Više od 60 godina borbenog iskustva druga Tita, predstavlja ga i kao nepokoljebljivog borca u međunarodnom komunističkom pokretu i istaknutog branioca, nezavisnosti, suveriniteta i svjetskog mira. Ostavio je dubok istorijski trag kao veliki revolucionar i borac za socijalizam – poručila je Čagorović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 23:28