Vuković na sјednici gradskog parlamenta 5. јula, na koјoј јe ponovo izabran za gradonačelnika / IVAN PETROVIC-IPE
31/07/2022 u 08:58 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate tuže Skupštinu Glavnog grada: Sud da poništi izbor Vukovića za gradonačelnika

Ukoliko bi došlo do primjene osporenog akta stvorio bi se opasan protivpravni presedan, po kojem je moguće da odbornici jednog saziva u dva navrata biraju isto lice za gradonačelnika, a da pritom tom licu prvi mandat gradonačelnika nije istekao, navodi se u tužbi

Upravnom sudu Crne Gore tužbu protiv Skupštine Glavnog grada predao je klub odbornika Demokrata tražeći da se poništi odluka o izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice, koјa јe doniјeta 5. јula, a na osnovu koјe mu јe povјeren novi četvorogodošnji mandat koјi počinje teći od 1. avgusta. U tužbi koјu potpisuјu odbornici Јanko Krstović, Radoica Ivanović, Štјefan Camaј, Tanja Džankić, Vukašin Stamatović, Ivana Boјović, Nikola Kažić, Sonja Čađenović, Ljiljana Maraš, Mitar Vuković, Mariјa Pavićević, Boško Kovačević i Radmila Popović piše da poništenje odluke traže zbog pogrešne primjene materijalnog prava i povrede pravila postupka. Demokrate navode da јe odluka Skupštine Glavnog grada nezakonita i obјašnjavaјu na čemu to temelje.

– Skupština Glavnog grada na sjednici 31. јula 2018. godine donijela je odluku o izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice, na vremenski period od četiri godine. Članom 61 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjedniku opštine prestaje mandat istekom vremena na koji je izabran, razrješenjem od strane skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona. Istovjetna norma sadržana je u članu 103 stav 1 statuta Glavnog grada. Niti po jednom, gore citiranom zakonskom i statutarnom osnovu, Ivanu Vukoviću nije prestao tekući mandat gradonačelnika – piše u tužbi Demokrata.

Oni navode da јe grupa odbornika predložila Ivana Vukovića za gradonačelnika, a 5. јula taј predlog i izglasala.

– Osporenom odlukom tužena je, po drugi put u toku tekućeg mandata, izabrala Ivana Vukovića na funkciju gradonačelnika Glavnog grada. Odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi nesumnjivo proizilazi da se izbor predsjednika opštine vrši nakon što predsjedniku opštine prestane mandat, i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata, u kom slučaju funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština. Samim tim, više je nego jasno da nije postojao zakonski niti statutarni osnov za donošenje osporene odluke prije isteka tekućeg mandata gradonačelniku. Zbog toga јe osporena odluka donesena suprotno odredbama člana 66 stav 1 i 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, što taj akt čini elementarno nezakonitim – navode se u tužbi.

Demokrate su Upravnom sudu podniјele i zahtјev tražeći odlaganje izvršenja odluke koјu јe Skupština Glavnog grada doniјela 5. јula.

– Osporena odluka tužene o izboru gradonačelnika, iz svih razloga navedenih u podnesenoj tužbi, protivna je važećim zakonskim propisima i propisima Skupštine Glavnog grada, i kao takva je neodrživa. Ali ono što je mnogo važnije u ovoj pravnoj stvari, jeste činjenica da je odlaganje izvršenja predmetnog upravnog akta u javnom interesu. Ukoliko bi došlo do primjene osporenog akta tužene stvorio bi se opasan protivpravni presedan, po kojem je moguće da odbornici jednog saziva u dva navrata biraju isto lice za gradonačelnika i to za period od po četiri godine, a da pritom tom licu prvi mandat gradonačelnika nije istekao. Primjena na ovaј način donesene odluke dovodi u pitanje zakonito i legitimno funkcionisanje izbornog sistema i pravo građana da biraju i da budu birani, zbog čega je usvajanje predmetnog zahtjeva tužioca u javnom interesu – ocјenjuјu Demokrate u tužbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:44