Лоши путеви кроз Брежине / -
09/05/2022 u 10:41 h
А.Д. - М.Л.В.А.Д. - М.Л.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дио Љешанске нахије никако да дочека водовод: Кишница из бистијерни злата вриједна у Брежинама

Имам фарму коза и баш ми велики проблем прави то што немамо воде. Идемо шест, седам километара да би ми козе пиле воду, каже Стеван Кажић

Иако је прије годину дана у Брежинама направљен резервоар за воду, мјештани засеока Јелина рупа насеља и даље се снабдијевају из бистерни. Млади се враћају селу у жељи да се баве пољопривредом и сточарством, али с обзиром на то да воде нема често убрзо и одустану. Стеван Кажић узгаја 80 коза и каже да је водоснабдијевање највећи проблем.

– Овдје свега има осим воде. Она је највећи проблем у Брежинама. Прије годину дана направли су базен, али ми опет немамо воде. Кубуримо као и прије 300 година. Користимо бистерне. Најгоре је што имамо и велику опасност од пожара, а немамо чиме да гасимо. Прошле године су свуда около били пожари. Имам фарму коза и баш ми велики проблем прави то што немамо воде. Идемо шест, седам километара да би ми козе пиле воду. Сада их имам 80, и увећао бих фарму, али не могу без воде – каже Кажић.

image

Стеван Кажић

-

У Брежинама, на само десет километара од града, како каже Кажић млади су почели да се враћају још прошле године.

– Рецимо мој брат од тетке се вратио и направио фарму кокошака, имамо и младог пчелара који је из града дошао овамо, а има њих још. Ми смо овдје као у сурвајверу. Тако се сналазимо без воде. Сада имамо преко мјесне заједнице да узмемо цистерну од осам кубика која кошта 50 еура.То је мало јер потрошимо је за пет дана. Да немам помоћ Главног града продао бих све козе, а ово је поднебље одлично за њих. Кад немаш воде све је тешко – рекао је Кажић.

Он указује и на то да су путеви уски и лоши, те да би их требало санирати.

– За села најважнија је инфраструктура. Рецимо сви око нас су добили расвјету, па очекујемо да ћемо је и ми за мјесец дана добити, бар су нам тако обећали – наводи Кажић.

У дијелу Брежина у којем се пчеларством бави Бранко Ковачевић добили су воду.

image

Бранко Ковачевић

-

– Викендом долазимо јер имамо пчеле. Бавимо се пчеларством од старина. Мјесто је фино, добили смо и воду. Много је био мукотроан живот овдје док није било воде. Користили смо бистијерне. Сад се нешто путева обновило, али пут ка нама није асфалтиран, а требао би. Има много младих пчелара који почињу да се баве тим послом. Ово је лијепо мјесто. Можда са магистрале изгледа сиромашно, али има ливада и лијепо је. Вјероватно ћемо се временом преселити овдје– каже Ковачевић.

Филип Макрид, директор Водовода казао је да раде пумпну станицу према Брежинама, али за дио Црни бријег.

– То је дио који је малтене изнад резервоара и без препумпавања не може имати воде. Грађани су се пожалили да немају воде, а они су у равни са резервоаром. Ставићемо малу пумпну станицу да то завршимо. Већ радимо на томе. Расписали смо два тендера, за опрему и за кућицу и надамо се у току мјесеца да ћемо завршити – навео је Макрид.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:59