/ DPS
29/07/2022 u 15:00 h
Dan politikaDan politika
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

DPS: Teritorija Zete veća za preko 1.000 hektara u odnosu na prethodnu opštinu Golubovci

Ima devet katastarskih opština i njoj pripadaju aerodrom, vodoizvorište, dio KAP-a i Plantaža, koncesije..., navode iz DPS-a

DPS Zeta navodi da radi objektivnog informisanja javnosti i u cilju razaobličenja svih manipulacija i neistina oko pitanja buduće samostalne opštine Zeta, javnost obavještava sljedeće:

"Apsolutno su neistinite tvrdnje da je Zeti na današnji dan oduzeta bilo kakva teritorija, naprotiv, teritorija Opštine u okviru glavnog grada – Golubovci je veća za preko 1.000 hektara u odnosu na teritoriju koju je, istorijski gledano, prethodna opština Golubovci iz 1955. godine imala, a to na osnovu činjenice da sada u njen sastav ulazi i naselje Vranjina. Kritičari samostalne opštine Zeta okupljeni u Odboru Za spas Zete su tvrdili da buduća opština treba da bude u granicama opštine iz 1957. godine. Činjenice su pokazale da je Zeta 1957. godine bila u sastavu opštine Titograd shodno „Zakonu o podjeli Narodne Republike Crne Gore na opštine“ i da nije imala svoju teritoriju niti granice, što dovoljno govori o utemeljenosti zahtjeva kojima se pozivaju na granice iz 1957. Javnosti radi, a sa ciljem razotkrivanja ove prevare, kao dodatni dokaz ističemo činjenicu da zadnji zakon kojim je Zeta, odnosno Golubovci imala status opštine datira iz 1955. godine. Tim „Zakonom o području srezova i opština u Narodnoj Republici Crnoj Gori“, opština Golubovci, je bila u titogradskom srezu i u njenu tadašnju teritoriju nijesu ulazili ni Dajbabe, ni Dahna (nije ni postojala kao naselje), ni Zelenika ni Zabjelo ali ni Vranjina koja je bila u sastavu tadašnje opštine Rijeka Crnojevića. Druga vrlo važna stvar tiče se datuma formiranja katastarskih opština u Crnoj Gori koje su se formirale 1957. godine i koje se do dana današnjeg nijesu mijenjale niti u nazivu niti u granicama. Teritorija opštine Golubovci danas u svom sastavu ima sve one katastarske opštine za kojima vapi Milan Knežević, zbog kojih pominje navodno otetih devet hiljada hektara i koje volšebno pokušava da vrati od Podgorice a dobro zna pravo stanje. Međutim, pravo stanje ne znaju njegovi izmanipulisani sljedbenici kojima sunce sviće samo kad Milan to potvrdi, u protivnom, pristaju da žive u tmini manipulacija i neznanja", navode pored ostalog u saopštenju.

Poručuju: "Zato naglašavamo da teritorija opštine Zeta u svom sastavu ima svih devet katastarskih opština koje tako žučno potražuju “spasioci” Zete, pa čak i malo više od toga. U sastavu opštine Zeta oduvijek su bili i biće i Aerodrom Golubovci i vodoizvorište Bolje sestre i koncesije na Morači i Cijevni, zajedno sa servisno skladišnom zonom Cijevna, a od 2017.  kada smo kroz institucionalne promjene uvećali teritoriju za preko 2.300 hektara, u sastav Zete spadaju i Lesendro i Tanki rt i Vranjina i dobar dio nacionalnog parka Skadarsko jezero, dio Plantaža i veći dio KAP-a sa industrijskom zonom u neposrednoj blizini! Zeta danas ima uvećanu teritoriju u odnosu na famoznu 1957. koju tako pompezno pominju i traže tadašnje granice! Uostalom, konačnost razgraničenja i sveukupne podjele imovine, teritorije, nadležnosti i osnovnih sredstava biće u fokusu pažnje posebnog tijela - organizacionog odbora koje će se, shodno zakonu, baviti svakim pitanjem vezanim za ovu tematiku. To nam daje mogućnost da očekujemo čak i kompromisno uvećanje resursa koji su na raspolaganju opštini, kako bi se dodatno podržala i ekonomski osnažila buduća samostalna opština Zeta".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:42