Источна трибина дуго година у обећањима
08/01/2022 u 10:44 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државни архитекта неће да се мијеша у доградњу стадиона

Изградња источне трибине Градског стадиона нашла се међу броjним обjектима коjе jе власт много пута обећавала да ће бити изграђени, а коjа до данас ниjе завршена.

Главни државни архитекта неће провјерити првонаграђено архитектонско рјешење за реконструкцију источне трибине Градског стадиона јер за то нема овлашћења. Да нема за овлашћења за то Мирко Жижић, главни државни архитекта, обавијестио је Главни град и Фудбалски савез Црне Горе 1. децембра прошле године.

Град је послао допис државном архитекти како би провјерили надлежности тог органа и да ли им је неопходна сагласност.

Прву награду за идеjно рjешење источне трибине Градског стадиона на конкурсу који је расписан прошле године добио је рад чији аутори Иван Jовићевић, Душан Ђуровић и Денис Тахировић.

У допису који је упутио Главном граду и ФСЦГ, Жижић је објаснио које су надлежности главног државног архитекте по Закону о планирању простора и изградњи објеката. Наводи да је, између осталог, његово овлашћење да даје сагласност на идејно рјешење архитектонског пројекта зграде, сквера, шеталишта или градског парка у погледу усаглашености са смјерницама за обликовање, као и на идејно рјешење архитектонског привременог објекта за који се израђује главни пројекат.

–Обавјештавамо вас да је сходно члану 87 став 5 Закона о планирању простора и изградњи објеката прописано да изузетно од става 4, тачка 1 овог члана, главни државни архитекта не врши провјеру првонаграђеног идејног архитектонског рјешења, односно најбоље рангираног рада на основу којег се израђује главни пројекат, а који је био предмет расписивања јавног конкурса. Сходно цитираним одредбама, главни државни архитекта у предметној ствари нема овлашћења да поступи по вашем захтјеву –пише у допису Мирка Жижића.

Према првонаграђеном раду, источна трибина стадиона је галеријског типа и укупног капацитета од 6.026 мјеста. Она је пројективана како би задовољича критеријуме које прописују ФИФА и УЕФА за стадионе треће категориjе. У склопу галериjе jе проjектована ВИП ложа капацитета 304 мjеста, са ложом за специjалне ВИП госте са боксевима за укупно 30 штићених ВИП особа.

Архитектонско рјешење за реконструкцију источне трибине Градског стадиона изабрано је из другог пута. На првом конкурсу који је расписан у децембру 2019. године од три рада коjа су пристигла, по оцjени жириjа, ниjедан ниjе завриjедио прву награду, док jе накнадно дисквалификован и добитник друге награде jер jе jедан од аутора био запослен у фирми члана жириjа. Други конкурс расписан је у јуну 2020. године.

Изградња источне трибине Градског стадиона нашла се међу броjним обjектима коjе jе власт много пута обећавала да ће бити изграђени, а коjа до данас ниjе завршена. Тако је у новембру 2016. године фирма C.R.E.A.M Montenegro PPP Alliance донирала Главном граду израду студиjе изводљивости са идеjним рjешењем за источну трибину Градског стадиона. Донациjа jе, како jе тада саопштено, била вриjедна 300.000 еура, а озваничио је 17. новембра 2016. године потписивањем уговора тадашњи градоначелник Подгорице Славољуб Стиjеповић. Онда се поjавио проблем да се студиjе не могу донирати.

Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:42