Sa potpisivanja sporazuma / - FOTO: PR CENTAR
19/09/2024 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dvorište vaspitne jedinice „Đina Vrbica“ dobija nove pješačke staze, zelene površine i savremeni mobilijar

Dvorište vaspitne jedinice „Đina Vrbica“ u Podgorici dobiće nove pješačke staze i zelene površine i biće opremljeno savremenim dječijim i parkovskim mobilijarom izrađenim od ekoloških materijala.

To je, kako je saopšteno iz Javne predškolske ustane (JPU) „Đina Vrbica“, predviđeno Sporazumom o saradnji koji su potpisali predstavnici te ustanove, Eko Fonda, Ambasade Slovenije, Sekretarijata za komunalne poslove Glavnog grada, Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada i NLB banke.

- Cilj ovog Sporazuma je promovisanje i podsticanje aktivnosti za zaštitu životne sredine i unapređenje uslova za razvoj djece, a istovremeno i jačanje razvojne saradnje između Republike Slovenije i Crne Gore. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija dvorišta vaspitne jedinice „Đina Vrbica“, koja se nalazi na Bulevaru Save Kovačevića, a čija je površina 8.567 metara kvadratnih -navodi se u saopštenju.

Iz JPU „Đina Vrbica“ su se zahvalili svim partnerima-saradnicima koji su, svako iz svog domena, omogućili da ovom donacijom dvorište vaspitne jedinice „Đina Vrbica“ zasija u novom, ljepšem ruhu.

Na prvom mjestu, Ambasadi Slovenije-ambasadorki Bernardi Gradišnik i njenom cjelokupnom timu koji je predvodio gdin Borut Valenčič, na donaciji od 15.000 eura za nabavku dvorišnog mobilijara.

- Zahvalnost dugujemo Eko fondu i izvršnom direktoru - Drašku Boljeviću koji su izdvojili 15.000 eura za nabavku mobilijara i edukativne i promotivne aktivnosti, kao i NLB banci koja je donirala sredstva u iznosu od 5.000 evra za nabavku dječijih bicikala.

Iz JPU „Đina Vrbica“ su saopštili da ovaj projekat od imanentne važnosti ne bi bilo moguće realizovati bez bezrezervne podrške Glavnog grada i gradonačelnice Olivere Injac, koja je omogućila da Sekretarijat za komunalne poslove i Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada daju svoj nemjerljiv doprinos u okvirima svojih nadležnosti.

- Sekretarijat za komunalne poslove preuzeo je na sebe izradu idejnog projekta parternog uređenja dvorišta vrtića (faza arhitekture), montažu dječijeg i parkovskog mobilijara, pripremu terena i sadnju žive ograde dužinom ograde dvorišta vaspitne jedinice, aktivnosti na rekonstrukciji travnjaka i taksaciji visokog rastinja, kao i za obezbjeđivanje materijala i vršenje radova vezanog za javnu rasvjetu dvorišta vrtića.

Iz JPU „Đina Vrbica“ su kazali da će postavljanje javne rasvjete, uz obezbijeđen video nadzor objekta, u značajnoj mjeri prevenirati napade nesavjesnih pojedinaca, budući da im je ova vaspitna jedinica bila često meta u proteklom periodu.

- Radovi su počeli u avgustu i očekuje se da će biti završeni u najkraćem mogućem roku - kazali su iz JPU „Đina Vrbica“.

Oni su istakli da je ovaj projekat ključan za stvaranje optimalnih uslova za individualni rast i razvoj djece, sa posebnim naglaskom na podsticanje ekološke svijesti i zdravih navika od najranijeg djetinjstva.

- Takođe, cilj je i povećanje vremena koje djeca provode na otvorenom, uz istovremeno promovisanje fizičkih aktivnosti i zdravog i aktivnog načina života - kaže se u saopštenju.

Iz JPU „Đina Vrbica“ zahvalili su se svima koji su dali nemjerljiv doprinos da najmlađima obezbijede srećne i razigrane trenutke tokom boravka u vaspitnoj jedinici „Đina Vrbica“.

Projekat je iniciran od strane Eko-fonda, u namjeri da se poboljšaju uslovi boravka djece predškolskog uzrasta u vrtiću, kao i da se utiče na razvijanje njihjove svijesti i pozitivnog odnosa prema životnoj sredini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. septembar 2024 11:39