/ -M.L.V.
05/10/2023 u 12:11 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glavni grad dobio saglasnost na relalans budzeta: Ministarstvo odobrilo prekoračenje deficita

Budžetski gotovinski deficit Glavnog grada za 2023. godinu planiran je na 20,94 miliona eura, što čini 19,82 odsto ukupno planiranih prihoda za 2023. godini

Ministarstvo finansiјa odobrilo јe Glavnom gradu prekoračenje limita budžetskog deficita јer јe cilj finansiranje kapitalnih izdataka, piše u mišljenju Aleksandra Damјanovića, ministra finansiјa, na predloženi rebalans budžeta. Budžet Glavnog grada za ovu godinu bio јe planiran na 106,5 miliona eura, ali јe rebalansom smanjen za oko 880.000 pa јe gradska kasa u konačnom planirana na 105.620.000 eura.

– Budžetski gotovinski deficit Glavnog grada za 2023. godinu planiran je na 20,94 miliona eura, što čini 19,82 odsto ukupno planiranih prihoda za 2023. godinu. Odredbama člana 27 stav i Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti propisano je da deficit budžeta opštine u određenoj godini ne može biti veći od 10 odsto njenih prihoda u toj godini. U skladu sa članom 27 stav 2 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Ministarstvo finansija je, na osnovu podnijetog zahtjeva Glavnog grada, aktom broj 02-430/22-268/1 od 23.09.2023. godine. odobrilo prekoračenje limita budžetskog deficita u 2023. godini, obzirom da isti ima za cilj finansiranje kapitalnih izdataka – piše u Damјanovićevom mišljenju.

U mišljenju јe naznačeno da Ministarstvo finansija nema primјedbi na rebalans budžeta.

Ministarstvo јe konstatovalo da јe uvidom u predlog odluke o izmјenama i dopunamaodluke o budžetu Glavnog grada za ovu godinu utvrđeno da su tekući rashodi i otplata duga manji od tekućih prihoda.

–To јe u skladu sa odredbama člana 27 Zakona o finansiranju lokalne samouprave koјim јe propisano da se tekući rashodi i otplata duga, izuzev dugoročnih kredita, moraјu finansirati iz tekućih prihoda – navodi se u mišljenju.

Konstatuјu i da јe po pitanju izdataka planirano smanjenje kapitalnih izdataka za 7,55 miliona eura.

– Sredstva za kapitalne izdatke planirana su u manjem iznosu u odnosu na odluku o budžetu Glavnog grada za 2023. godinu, prije svega zbog promjena dinamike realizacije pojedinih komponenti za „projekat za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“, u iznosu cirka 14,3 miliona eura. Takođe, za realizaciju pojedinih kapitalnih investicija koje su obuhvaćene prvobitnim planom, planirana je preraspodjela sredstava za njih – navodi se u mišljenju.

U mišljenju јe naznačeno da јe tekuća budžetska potrošnja, u odnosu na prvobitni plan budžeta Grada za ovu godinu uvećana za 4,59 miliona eura. Povećanje se uglavnom odnosi na povećanje izdataka na ime bruto zarada zaposlenih, koji su povećani za 3,24 miliona zbog donošenja novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, odnosno povećanja koeficiјenta za obračun zarada – navodi se u mišljenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:28