Градилиште новог гробља на Ћемовском пољу / -Архива
29/01/2022 u 12:15 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Главни град тврди да гробље на Ћемовском пољу гради ван пружног појаса

Крајња западна тачка изградње прве фазе гробља је на удаљености од чак 190 метара од осе колосјека, саопштено је из Главног града

Локација на Ћемовском пољу на којој се гради гробље у потпуности се налази ван захвата и пружног и инфраструктурног појаса, а крајња западна тачка изградње прве фазе гробља је на удаљености од чак 190 метара од осе колосјека, саопштено је из Главног града. Њихово обраћање услиједило је након што су из Жељезнички инфраструктуре Црне Горе саопштили да су се обратили надлежним органима за помоћ јер се jедна од катастарских парцела налази у непосредноj близини будуће станице, а остале врло вjероватно улазе у инфрастуктурни поjас.

– Прва фаза новог гробља се не гради на катастарским парцелама коjе су наведене у тексту већ на диjелу катастарске парцеле 1348/78 КО Даjбабе, коjом располаже стопроцентно Главни град и коjа jе настала на основу одлуке Скупштине Главног града коjом се ово земљиште даjе на коришћење надлежном предузећу – наводе из Главног града.

Министарство капиталних инвестиција: Увид у ПУП, па став

Жељезничка инфраструктура Црне Горе тражила је од Министарства капиталних инвестиција изјашњење у вези са градњом гробља.

–Министарство капиталних инвестиција је захтиjевало од ЖИЦГ да нам достави комплетну информациjу везано за ново гробље коjе би требало да се гради уз пружни поjас, како би могли у jавност да изађемо са конкретниjим информациjама. Очекуjемо увид у Просторно-урбанистички план, као и студиjу локациjе, како бисмо заузели став по овом питању – рекао је Зоран Радуновић, државни секретар министарства.

Они поручују да су почетком 2019. године, од надлежног министарства, затражили измjену ПУП-а у диjелу коjи се односи на локациjу новог гробља.

– Нова локациjа jе била и уцртана у нацрту ПУП-а коjи jе и достављен савjету Министарства екологиjе, просторног планиранjа и урбанизма на мишљење. Савjет ниjе имао примjедби на предложено рjешење. Исто питање jе и садржано у програмском задатку за израду ПУП-а. С обзиром на то да се израда овог планског документа ниjе одвиjала жељеном динамиком, а да jе Главни град суочен са, скоро до краjа, искоришћеним капацитетима на градским гробљима – Чепурци и Загорич, морало се изнаћи ново рационално и оптимално рjешење. У том правцу, Главни град jе искористио законске могућности одређивања локациjе за обjекте од општег интереса – градско гробље, коjе jе као такво дефинисано важећим Законом о планирању простора и изградњи обjеката, прецизниjе чланом 223 – саопштили су Главног града.
Они наводе да су о плановима Главног града информисани и представници Жељезничке инфраструктуре на састанку који је одржан у октобру 2020. године. Из локалне самоуправе су упоредили локацију у Кокотима на којој је првествено било предвиђено гробље и локацију на Ћемовском пољу.

– У близини локациjе Кокоти на удаљености од мање од 100 метара се налазе стамбени обjекти. Сагласно важећем правилнику гробље се може лоцирати на удаљености од минимум 500 метара од стамбене зоне. У близини локациjе Ћемовско поље не постоjи нити jедан стамбени обjекат, а ова локација је jефтиниjа минимум 12 милиона еура. Само за потребе експроприjациjе земљишта се уштедjело минимум 11.650.000 еура – поручују из Главног града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 14:14