/ - ПГ БИРО
11/05/2022 u 12:07 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Град ће озелењавати кровове на зградама

Глобална искуства показуjу да озелењавање кровних површина, пажљиво испланирано, пружа вишеструку корист, снижава температуру зграда, унапређуjе микро климу и квалитет ваздуха – навели су из Секретаријата.

Уз подршку Европске инвестиционе банке, обезбиjеђену кроз City Climate Finance Gap Fund, Подгорица ће направити jош jедан корак у очувању и унапређењу зеленог концепта урбаног развоjа. Из Секретариjата за планирање простора и одрживи развоj су истакли да се то односи на зелене кровове на jавним зградама као механизам борбе против климатских промjена коjи код нас jош увиjек ниjе примjењен, а коjем се у свиjету све више прибjегава.

– Глобална искуства показуjу да озелењавање кровних површина, пажљиво испланирано, пружа вишеструку корист, снижава температуру зграда, унапређуjе микро климу и квалитет ваздуха, доприноси проширењу урбаних зелених површина, очувању урбаног биодиверзитета, редукциjи потрошње енергиjе и снижавању нивоа буке – навели су из Секретаријата.

Они су истакли да је наш град међу првим корисницима Фонда коjи су успоставили Свjетска банка и ЕИБ, уз подршку Њемачког друштва за међународну сарадњу ГИЗ.

– Оваj Фонд препознаjе изузетну рањивост градова на климатске промjене, али и њихов значаj као глобалних центара иновациjа, због чега финансиjску подршку усмjерава на креирање и примjену иновативних рjешења коjи ће их учинити отпорниjим, те спремниjим да искористе капацитете коjима располажу. Одобрена консултантска подршка Фонда подразумиjева анализирање потенциjала кровова зграда у власништву Града за преуређење у зелене кровове, али и идентификациjу бетонских површина погодних за интервенциjу ради ублажавања ефекта топлотних острва као микролокациjа на коjима су температуре осjетно више него у мање урбанизованоj околини. Ова анализа ће нам пружити основу за примjену новог концепта и отворити нове могућности сарадње са међународним субjектима коjи Подгорицу препознаjу као респектабилног партнера – саопштили су из Секретаријата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:15