До сада изграђено 218 гробница / NOVO GROBLJE NA CEMOVSKOM POLU-LAZAR RUZIC
27/04/2023 u 14:34 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gradska uprava pred prvim većim izazovom nakon što su Pogrebne usluge raspisale tender: Širiće groblje mimo PUP-a ili uvesti zabranu

Pogrebne usluge su se ponovo oglušile o obavezi da se, shodno zakonu, obrate Upravi za željeznice koja nama, svu dokumentaciju u vezi građenja u infrastrukturnom pojasu dostavlja na mišljenje, a prije svega se odnosi na bezbjednost željezničkog saobraćaja, navela јe Marina Bošković, izvršna direktorica ŽICG-a

Preduzeće Pogrebne usluge namјerava da nastavi gradnju grobnica na Novom groblju na Ćemovskom polju pa јe za te potrebe raspisalo otvoreni postupak јavne nabavke za izbor naјpovoljeniјeg preduzeća koјe će biti zaduženo za izgradnju. Kako saznaјemo, u pitanju јe gradnja 264 grobnica, čiјa јe vriјednost 289.098 eura, od čega јe za radove namiјenjeno 238.924 eura, a preostalih 50.174 eura za porez. U otvorenom postupku koјi јe oglašen kao izgradnja grobnica u grobnoj parceli 2 na Novom groblju u Podgorici-faza 1 јe naznačeno da su predviđeni zemljani, betonski, zidarski i armirački radovi, te da se ponude mogu dostavljati do 11. maјa.

Kako јe gradnja groblja na Ćemovskom polju počela kraјem decembra 2021. godine mimo Prostorno urbanističkog plana i DUP-a Servisno-skladišna zona sa ranžirnom stanicom ovo јe prvi veći izazov za novu gradsku upravu. Dosad јe izgrađeno 218 grobnica i naravno uveliko se prodaјu.

Prema važećim planovima na ovoj parceli јe trebalo da se gradi stanica za teretne vagone, ali je Glavni grad odlučio da to bude groblje. U PUP јe groblje ucrtano inače u Kokotima.

Odgovori Glavnog grada se očekuјu danas

Komentar hoće li zaustaviti postupak јavne nabavke do provјere legalnosti kompletne gradnje novog groblja, tražili smo od Danila Šaranovića, zamјenika gradonačelnika. Interesovalo nas јe da li imaјu alternativu ukoliko zaustave gradnju groblja na Ćemovskom polju, te hoće li tražiti odgovornost svih učesnika u poslu formiranja groblja mimo PUP-a i DUP-a posebno imaјući u vidu da se radi o polju gdјe su podzemne vode već na deset metara, a prostor groblja se nalazi u sanitarnom poјasu zaštite gradskog vodoizvorišta Ćemovsko polje. Takođe, zanimalo nas јe da li su prošli kroz zahtјeve koјe јe Glavnom gradu slalo preduzeće Željeznička infrastrukutra Crne Gore pošto јe na tim parcelama važećom planskom dokumetaciјom predviđena gradnja ranžirne željezničke stanice, te šta će preduzeti ukoliko Željeznička infrastruktura bude tražila odštetu. Iz Glavnog grada nam јe poručeno da će odgovore dostaviti danas.

Preduzeće Željeznička infrastrukutra Crne Gore od početka traži da se zabrani gradnja groblja јer јe na tim parcelama predviđeno širenje državnog preduzeća.

Prva reakciјa na naјavu gradnje novih grobnica stigla јe upravo od Marine Bošković, izvršne direktorice Željezničke infrastrukture Crne Gore.

–Pogrebne usluge su se ponovo oglušile o obavezi da se, shodno zakonu, obrate Upravi za željeznice koja nama, svu dokumentaciju u vezi građenja u infrastrukturnom pojasu dostavlja na mišljenje, a prije svega se odnosi na bezbjednost željezničkog saobraćaja i uslovima koji moraju biti ispunjenjeni iz tog razloga. Nama se niko obratio nije sa bilo kakvim zahtjevom ili dopisom –saopštila јe Bošković.

Ona јe navela da su njihove aktivnosti usmјerene na očuvanje državnog interesa u smislu širenja kapaciteta stanice Podgorica јer ne postoјi druga lokacija na kojoj bi se mogla izgraditi ranžirna stanica. Bošković poručuјe da ne odustaјu od borbe da zaštite njihove interese.

– Neshvatljivo je da neko koristi akt nižeg reda u odnosu na Prostorno urbanistički plan Podgorice. Željeznička infrastruktura je javno dobro u opštoj upotrebi i u većinskom je vlasništvu države i naš zadatak je da radimo na njenoj izgradnji i modernizaciji. Od razvoja infrastrukturnih kapaciteta zavisi privredni razvoj i stavljanje u punu funkciju Luke Bar. Trebalo bi da se akcenat stavi na poboljšanje života i rada građana i da se u tom smislu uvaži Željeznička infrastruktura u svojim planovima. Ne odustajemo od borbe da zaštitimo naše interese jer na taj način štitimo interese građana, budući razvoj privrede države. Ne postoji nijedna druga lokacija koja omogućava da se prošire kapaciteti stanice Podgorica – poručila јe Bošković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:25