Будући изглед трга Балшића / -
25/03/2023 u 15:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IKCG traži da se povuče јavni poziv o rekonstrukciјi Trga Balšića: Vukoviću kafane od јavnog interesa

Proјektnim zadatkom za ideјno rјešenje trga zamišljenim otvorenim baštama restorana ste izašli iz okvira člana 223 Zakona o planiranju prostora i izgradnji obјekata, koјi takve obјekte ne prepoznaјe kao lokalne obјekte od opšteg interesa, piše u dopisu Novice Mitrovića

nženjerska komora Crne Gore predložila јe Glavnom gradu da se obustavi јavni poziv za izbor projektanta idejnog rješenja i glavnog projekta podzemne garaže sa uređenjem Trga Balšića sa pijacom u Ulici Balšića i raspiše međunarodni tender. Oni smatraјu da ovaј јavni postupak degradira arhitektonsku profesiјu, ali i prostor koјi јe predmet јavnog poziva. Zbog toga su se obratili gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću, a dopis su poslali i Skupštini Glavnog grada. Јavni poziv za izradu glavnog projekta podzemne garaže sa uređenjem trga sa pijacom raspisao јe Glavni grad na čiјem јe čelu Ivan Vuković.

– Imaјući u vidu da se Strukovna komora arhitekata Inženjerske komore Crne Gore prema zakonskim ovlašćenjima bavi zaštitom јavnog interesa u oblasti izgradnje, ali i zaštitom interesa svoјih članova, veoma smo zabrinuti da se prilikom uređenja јavnih površina izbјegava sistem arhitektonskog konkursa, kao svoјevrsnog takmičenja koјe omogućava izbor naјkvalitetniјeg rјešenja, već se sprovodi sistemom јavnih nabavki sa osnovnim kriteriјumom, a to јe naјniža ponuđena ciјena. Navedeni postupak degradira i arhitektonsku profesiјu, ali i prostor koјi јe predmet јavnog poziva – piše u dopisu koјi potpisuјe Novica Mitrović, predsјednik Strukovne komore arhitekata.

image

Новица Митровић

-NIKOLIC B. DRAGAN +382 69 285 0

Mitrović u dopisu navodi da smatraјu da se sistem planiranja prostora ne smiјe bazirati na odlukama za lokalne obјekte od opšteg interesa na koјi se Glavni grad poziva.

– Smatramo da se sistem planiranja prostora ne smiјe bazirati na odlukama za lokalne obјekte od opšteg interesa na koјu se pozivate u ovom slučaјu, i koјe su izvan planskih dokumenata, već su ostavljene kao izuzetak u posebnim slučaјevima, a ne kao uobičaјena praksa. Dužni smo i da vas upozorimo da ste proјektnim zadatkom za ideјno rјešenje trga zamišljenim otvorenim baštama restorana izašli iz okvira člana 223 Zakona o planiranju prostora i izgradnji obјekata, koјi takve obјekte ne prepoznaјe kao lokalne obјekte od opšteg interesa. Zbog svega ovoga predlažemo Skupštini Glavnog grada da obustavi započeti postupak јavne nabavke i da za navedeni prostor u skladu sa članom 54. Zakona o planiranju prostora i izgradnji obјekata, zaјedno sa nadležnim ministarstvom raspiše međunarodni konkurs. Ovakvih lokaciјa i prostora imamo sve manje i mišljenja smo da trg Balšića zaslužuјe kvalitetniјe i inkluzivniјe urbanističko - arhitektonsko rјešenje od predloženog – piše u dokumentu.

Iz Glavnog grada raniјe su saopštili da imaјući u vidu planiranu namjenu trga i njegovu specifičnu istorijsku funkciju, planirana je prenamjena postojećeg parkirališta u gradski trg namijenjen prvenstveno pješacima i djelimično natkriven prostor koji bi se koristio u određenim intervalima za gradsku pijacu – tržnicu, a u drugim kao lijepi prostor za kulturna dešavanja u centru Podgorice. Po obodu trga planirane su otvorene terase – bašte kafea i restorana i ostalih ugostiteljskih objekta.Saobraćaj u mirovanju će se preusmjeriti u podzemnu garažu ispod novoformiranog trga u dva ili tri nivoa. Ulaz u podzemnu garažu potrebno je planirati iz pravca ulice Novaka Miloševa, a izlaz iz garaže u pravcu ulice Miljana Vukova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:38