/ -
02/09/2024 u 10:46 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Inicijativa Zajednice opština: Donijeti zakon o javnim grobljima i sahranjivanju

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je inicijativu za donošenje zakona o javnim grobljima i sahranjivanju.

Inicijativa, koju potpisuje Mišela Manojlović, generalna sekretarka Zajednice opština, dostavljena je Ministarstvu ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, odnosno ministru Damjanu Ćulafiću.

– U Crnoj Gori ne postoji materijalni zakon kojim se uređuju pitanja sahranjivanja. Zakon o komunalnim djelatnostima, u načelu, utvrđuje da je održavanje javnih grobalja i sahranjivanje komunalna djelatnost, čije obavljanje obezbjeđuju jedinice lokalne samouprave. Međutim, zbog nedostatka materijalnog zakona kojim bi se uredila ova izuzetno osjetljiva materija, u praksi postoje nedefinisani ili nedovoljno definisani odnosi u pogledu vlasništva/prava korišćenja grobnog mjesta, prava sahranjivanja na groblju, zdravstveni aspekti sahranjivanja, prevoza crnogorskih državljana koji su preminuli izvan Crne Gore, ekshumacije, prenošenja zemnih ostataka, plaćanje obaveza održavanja seoskih i prigradskih grobalja i druga pitanja, što često rezultira sudskim procesima koji su izuzetno bolni za sve učesnike – navodi Manojlović u obrazloženju inicijative.

Manojlović dodaje da sve zemlje u okruženju imaju posebne zakone, kojima se uređuje ova materija. Ona je izrazila spremnost Zajednice opština da, u skladu sa sporazumom koji je potpisan sa Vladom Crne Gore, aktivno učestvuje u radnoj grupi koju bi ministar formirao za pripremu predloga zakona.

– Zajednica opština je istu inicijativu već dva puta podnosila nadležnim ministrima iz prethodnih saziva Vlade, ali odgovora, nažalost, nije bilo. Manojlović se nada da će sadašnji ministar Damjan Ćulafić podržati predlog da se ova oblast uredi posebnim zakonom – poručuju iz Zajednice opština Crne Gore. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 21:00