Sa pres konferencije Bloka 11 / -MIćKO VUJISIć
29/04/2024 u 16:34 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Inicijative Bloka 11: Traže uvođenje bejbi sitinga, besplatne autobuse...

Jedna od naših inicijativa je potpuna rekonstrukcija igrališta u okviru tri najstarija vrtića "Poletarac", "Leptirić" i "Đina Vrbica". Takođe, tu je i izgradnja višenamjenskog igrališta u Piperskoj ulici u Zagoriču, ističe Dragutin Vučinić

Odbornici Bloka 11 koji čine Građanski pokret URA, Pokret za Podgoricu i Pokret za promjene predstavio je 11 inicijativa koje će predati Glavnom gradu. Inicijative odborinice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić odnose se na saobraćaj.

–Bitno je obezbijediti kupovinu novih autobusa sa većim brojem sjedišta kako bi pokrili sva naselja u gradu. Apelujem da se provjere stajališta i trase na kojima autobusi polaze. Predlog je da se stvore uslovi i omogući redovno funkcionisanje kako bi se inicijativa mogla ispuniti. Inicijativa je uvoženje besplatnog prevoza za sve sugrađane u trajanju od šest mjeseci. Smatramo da bi sa njom vratili vjeru u gradski prevoz, kao i kulturu korišćenja gradskog prevoza i smanjili gužve i "probudili" građane da koriste ovu vrstu prevoza - rekla je Ljiljanić.

Ona je predložila i izgradnju montažnih nadzemnih garaža koje bi bile privremene, dok se ne naprave podzemne. Takođe, predaće i inicijativu za uvođenje besplatnih bicikala. Ona smatra da bi Grad mogao da kupi od 500 do 1.000 bicikala, da se obezbijede stanice za bicikla koja bi se mogla uzeti i vratiti, kao i aplikacija koja bi služila svemu tome. Ljiljanić kaže da prije svega toga treba napraviti prave biciklističke staze, a nakon toga uvesti sve ovo.

Goran Šćepanović, odbornik Pzp-a predložio je da se donošenje odluke o smanjenju naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koje se vrši u skladu sa programom uređenja prostora za područje Podgorice, a za zahvat urbanističkih projekata za Staru varoš i Drač.

– Smanjenje naknada za primarno individualno stanovanje i poslovni prostor daće podstrek za revitalizaciju starog gradskog jezgra, otvaranje radnih mjesta i tako vratiti život u ovaj već decenijama zapušteni dio Podgorice. Druga inicijativa je poništenje odluke o mogućnosti prodaje zemljišta u Sutomoru. Riječ je o zemljištu gdje je bilo dječje odmaralište. Odluku o mogućnosti prodaje zemljišta donijela je prethodna vlast. Naša iniciajtiva ide u pravcu da se ova parcela privede prvobitnoj namjeni kako bi se djeca ponovo družila. Tražićemo i stavljanje u punu funkciju odmarališta na Veruši. Inicijativom tražimo i pokretanje evidencije takozvanih neprodatih stanova i ppslovnih prostora vlasništvo raznih privrednih subjekata - rekao je Šćepanović.

Odbornik Pokreta za Podgoricu Dragutin Vučinić predlaže da se pokrene konkurs za uređenje Malog brda i Dajbabske gore.

– Malo brdo je neiskorišćen prostor koji je napadnut uzurpacijom zemljišta i divljom gradnjom. Ova nekadašnja park šuma je bila ugrožena podmetanim požarima. Postoje deponije, ali na divlje pokrenut kamenolom. Smatramo da bi se kroz dobru viziju transformacije ovog neiskorištenog prostora dobila nove sadržinski obogaćene park šume koja bi bila dodatna pluća grada. Druga inicijativa je potpuna rekonstrukcija igrališta u okviru tri najstarija vrtića "Poletarac", "Leptirić" i "Đina Vrbica". Takođe, tu je i inicijativa za izgradnju višenamjenskog igrališta u Piperskoj ulici u Zagoriču - ističe Vučinić.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Jevrosima Pejović predlaže uspostavljanje bejbi siting sistema.

– Ovo bi podrazumijevalo obuku za određeni broj nezaposlenih osoba koje či prošle licenciranu obuku za čuvanje djece i koje bi bile uz mentorstvo spremne da uslugu obavljaju kvalitetno. Glavni grad bi obezbijedio prostorije koje bi bile opremljene didaktičkim materijalima i gdje bi mladi mogli besplatno da ostave dijete na sigurnom i pod stručnim nadzorom. Na ovaj način bi stvarali povjerenje u institucije ovog sistema. Sve te osobe bi bile prepoznate kao kvlitetni pružaoci usluge i nakon nekog vremena bila bi preporuka za njegovo angažovanje i kući - kaže Pejović.

Ona predlaže i osnivanje dnevnog centar za najstarije sugrađene gdje bi mogli izaći iz kuća, gdje bi dalje prenosili iskustva i znanja. Pejović kaže da bi najstariji sugrađani mogli da podučavaju mlađe nekim zanatima, a za uzvrat djeca bi obučavala najstarije kako da koriste moderne tehnologije. Pejović predlaže i da poljoprivrednici proizvode zdrave užine za učenike prvog razreda osnovne škole, a onda bi se ta inicijativa širila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 01:11