Gradonačelnica Olivera Injac / -
26/04/2024 u 14:33 h
A. Dabanovic /M. VujisicA. Dabanovic /M. Vujisic
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Injac: Stvaramo podsticajni poslovni ambijent koji privlači investitore i podstiče inovacije

Neka predanost razvoju Podgorice bude među poslovnim prioritetima, neka naše odluke hrabre, a djela budu inspirativna jer, samo tako možemo izgraditi Podgoricu koja će biti uzor, kao sigurno i prosperitetno okruženje i pokretačka snaga ekonomskog razvoja naše države, rekla je Olivera Injac, na sjednici Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta

Prvu sjednicu novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Podgorice otvorila je gradonačelnica Olivera Injac koja je rekla da fokus mora btii na stavranju podsticajnog poslovnog ambijenta koji privlači investitore, podstiče inovacije i podržava mala i srednja preduzeća. Novi saziv Savjeta je prilika za novi početak, za prepoznavanje izazova ali i pronalaženje kreativnih rješenja, kazala je gradonačelnica.

Savjet ima za cilj da koordinira aktivnosti između Glavnog grada i drugih institucija zarad unapređenja poslovnog ambijenta, u funkciju otklanjanja  biznis barijera i unapređenja procedura zarad stvaranja uslova za brži privredni rast na području Podgorice.  

Gradonačelnica je rekla da živimo u vremenu neizvjesnosti ali i izuzetnih prilika, a Podgorica kao privredni centar Crne Gore nudi priliku za sve one koji imaju jasnu viziju i čistu misiju.

– Zato me raduje što smo danas ovdje i što ćemo udruženim snagama jačati biznis zajednicu i graditi bolju budućnost za sve građane. Da bismo ostvarili nove ciljeve moramo raditi zajedno, kao jedno, a više od 40 članova Poslovnog savjeta govori o heterogonesti i inkluzivnosti ovog tijela. Odabir određenih članova savjeta nije slučajan već rezultat pažljive selekcije kako bismo osigurali raznovrsnost, stručnost i relevantnost učesnika. Svaki član donosi sa sobom specifična znanja, iskustva i perspektive koje su od velikog značaja za naš budući rad – kazala je Olivera Injac.

Ona je navela da je uvjerena da zahvaljujući predanosti prema društveno-odgovornom poslovanju, podršci lokalnim incijativama i osjećaju odgovrnosti prema zajednici, možemo stvoriti okruženje gdje se rad i inovativnost cijene i nagrađuju, gdje se otvara tržište sa novim mogućnostima.

– Neka predanost razvoju Podgorice bude među poslovnim prioritetima, neka naše odluke hrabre, a djela budu inspirativna jer, samo tako možemo izgraditi Podgoricu koja će biti uzor, kao sigurno i prosperitetno okruženje i pokretačka snaga ekonomskog razvoja naše države - rekla je Olivera Injac.

image
-

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević rekao je da Glavni grad nastoji da pomogne razvoju biznisa ulaganjem u infrastrukturu i ponudi grada.

–Naš budzet je veliki. Neki projetki su realizovani, neki će tek biti. Pripremamo projekte za razvoj turističke ponude. Danas ili sjutra biće rapsisan tender za obnovu Jusovače. Dragocjeno je da od ljudi iz poslovnog svijeta dobijamo inpute – rekao je Rakčević.

Rakčević posebno potencira da bi lokalnim samoupravama trebalo vratiti prava iz oblasti urbanizma, tačnije crtanje detaljnih urbanističkih planova.

Nikola Mićunović, direktor Službe za informativni sistem, predstavio je aktivnosti digitalizacije Glavnog grada. On je rekao da je digitalizacija kancelarijskog poslovanja izuzetno važan projekat.

–Samo ako pogledamo cifru koju izdvajamo za štampani materijal lako možemo da vidimo kako se unapređuje poslovanje prelaskom na elektronski dokument – kazao je Mićunović.

On je rekao da je razmjena podataka sa državnim institucijama prioritet, a kao zanimljiv projekat na kojem rade, istakao korišćenje vještačke inteligencije.

–Kreiramo virtuelnog asistenta i građani će sa njim moći da komuniciaraju, kao sa službenikom – kaže Mićunović.

Radimo, naveo je on, i na unapređenju servisa u javnom prevozu i saobraćaju.

– Snimili smo sve raskrsnice i analiziramo protok saobraćaja. Radimo proračun i pratimo saobraćajne modele. Cilj nam je da fiksni režim svjetlosne signalizacije prebacimo na adaptibilno upravljanje – rekao je Mićunović.

Vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan je kazao da očekuje da za sledeću sjednicu svi delegiraju zapažanja i poruke koje stižu od privrednika.

– Hajde da pokušamo da pomognemo izvršnoj vlasti da dobijemo sređeniji grad, povećamo logistiku u smislu rješavanja nagomilanih problema. Svi želimo da nam komunalne usluge budu bolje. Definitivno da treba da se kroz Prostorni plan Crne Gore uklopi grad, da se obezbijede slobodne urbanističke parcele koje možemo da kupimo, i da počnemo da radimo. Ne da kupujemo privatno zemljište i da kružimo od jedne do druge kanclearije. Na taj način se eleminiše korupcija. Moja je želja da ovaj poslovni savjet ne bude formalan, već da daje dobronamjerne savjete koje treba da čujete –naveo je Bokan.

image
-

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić smatra da je Prostorni plan Podgorice izuzetno važan dokument. Ona je navela da je centralizacija dovela do uskih grla i stopiranja investicija. Smatra da donošenje planova mora biti ubrzano.

Đorđije Strugar iz Telekoma kazao je da mu je zadovoljstvo što je pokrenut proces digitalizacije jer javni sektor u toj oblasti zaostaje. 

–U Telekomu imate sigurnog partnera, ako možemo da pomognemo resursima tu smo da pomognemo. Bez razvoja grada, nema ni razvoja poslovnog ambijenta. Javne površine treba dati građani, a automobile spustiti u podzemne garaže. Centar grada treba zatvoriti za saobraćaj - kazao je Strugar. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:18