Olivera Injac / -
12/06/2024 u 11:32 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Injac: Treba razgovarati o redefinisanju koalicionog sporazuma

U ovom trenutku, PES je spreman da ide na izbore, ali sa druge strane nisam sigurna da je to i najbolje rješenje. To je nešto što Podgorici u ovom trenutku ne odgovara, ne politički akterima nego razvoju grada, rekla je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice

Kriza vlasti u Glavnom gradu je evidenta i javnost je upoznata da se radi o nedostatku dogovora ili konsenzusa o nekim pitanjima koja u ovom trenutku nisu vezana za mene i to moram da naglasim, rekla je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, za Javni servis, u intervjuu za Jutanji program. 

– Nijesam ni na koji način prouzrokovala tu krizu, niti sam neko ko bi trebala da bude u tom smislu istaknut kao jedan od problema, kao što ističu bivše kolege koje su sada u Pokretu za Podgoricu – kazala je Injac. 

Ona je rekla da ta kriza ima mogućnost da se riješi. 

– Postoje načini da se nađu kompromisi, i sa ove strane, sa pozicije gradonačelnice i Pokreta Evropa sad, postoji pozitivna energija u tom smislu. Šalje se poruka otvorenosti za saradnju, i ja vjerujm da ukoliko postoji želja i spremnost kod kolega iz Pokreta za Podgoricu da se dogovor može napraviti. U ovom trenutku, PES je spreman da ide na izbore, ali sa druge strane nisam sigurna da je to i najbolje rješenje. To je nešto što Podgorici u ovom trenutku ne odgovara, ne politički akterima nego razvoju grada – rekla je Injac. 

Gradonačelnica je naglasila da su u prethodnih 14 mjeseci mnogo uradili da se sistem stavi u funkcionalnu opciju, da se pripreme projekti, ulože sredstva, podigne budžet, konsoliduju ljudski resursi.

– I sada kada su sve te pripreme obavljene, i kada je krenulo u dobrom pravcu, javila se nova kriza, neki novi prohtjevi i zahtjevi od strane prije svega odbornika Pokreta za Podgoricu. Polazeći od toga da je važnije nastaviti sa razvojem i implementacijom projekata mislim da to treba da bude jasna poruka da teba naći mjeru kompromisa i doći do dogovora da bi se negdje stabilizovale prilike – rekla je gradonačelnica Injac. 

Što se tiče inicijative o njenom razrešenju gradonačelnica Injac ponavlja da ona nije prouzrokovala krizu tako da o tome ne želi ni da se izjašnjava.

–Potpuno je legitimno da opozicija postavi pitanje povjerenja, ali to je proces koji u ovom trenutku ne bi trebalo da ima podršku – rekla je gradonačelnica Injac.

Ona je podsjetila na glasanje o izvještaju o radu gradonačelnice, organa uprave i službi Glavnog grada za prošlu godinu, a kako je rekla, to je u suštini izvještaj o radu kompletnog sistema Glavnog grada. Ocijenila je paradoksalnim da su svi bili "za", osim četiri odbornika Pokreta za Podgoricu koji su sa druge strane, podržali pojedinačne izvještaje ustanova, preduzeća i službi sublimirane u izvještaju.

– To je paradoksalno. I čini mi se da je na djelu jedna vrsta procesa koja ide u tom pravcu da ukoliko je njihova intencija da dođe do izbora izazivanjem pitanja mog povjerenja onda građani treba da budu svjesni da je odgovornost na tim akterima. Tu nema odgovornosti ni gradonačelnice, ni PES-a, kao ni drugih konstituenata vlasti koji konstruktivno rade – rekla je Injac.

Olivera Injac je kazala da sedam mjeseci čeka imenovanje zamjenika gradonačelnice iz redova Demokratske Crne Gore uz konstataciju da je ipak, pitanje zašto to ne čine za tu stranku. Kazala je i da je ta situacija doprinijela da se umanji efikasnost rada, jer je to izuzetno važna pozicija. Po koalicinom sporazumu zaduženje toga zamjenika bi trebalo biti praćenje rada gradskih preduzeća u kojima postoji visok stepen potrebe da se urgentno donese odluke zbog mnogo problema, kazala je ona.

–Treba sagledati da li postoji potreba da se sporazum redefiniše u odnosu na mnoge druge okolnosti koje su se desile. Nije to samo realnost oko Kluba 11, nego ima tu i siutuacija da imate odbornicu koja je bila u klubu sa GP URA i izašla i sada djeluje samostalno. Ako ćemo na taj način da posmatramo stvari, a mislim da treba sve dobro i racionalno sagledati, onda o redefinisanju koalicionog sporazuma treba razgovarati i naći mjere kompromisa. Tako da želim reći da ovdje nije samo pitanje, kako se javnosti često adresira, samo na odbornike Pokreta za Podgoricu i njihove zahtjeve, nego ukupno koalicioni partneri treba da sjednu i u zajedničkom dogovoru stave sve karte na sto i sagledaju koji su sve to stepeni odgovornosti i potreba da zajednički nađemo mjeru kompromisa da bi se vlast u Glavnom gradu stabilizovala i bila efikasnija – navela je Injac.

Što se tiče imenovanja u Glavnom gradu, jedan dio je bio meritokratski i takvo delegiranje su uradile i druge partije, ne samo PES, radi se o ljudima prepoznatim po stručnim referencama, ali se politička odgovortnost mora dijeliti, kaže Olivera Injac.

–Ako neko ne pruža rezultate to nije samo odgovornost gradonačelnika, niti možda menadžmenta  preduzeća, sekretarijata, službi, nego partije koja je nekoga imenovala. U heterogenoj vlasti zrelijeg i odgovornijeg razgovora mora biti da bi se našla najbolja rješenja. Da li je nastavak saradnje ove skupštinske većine i ove koalicione vlasti u Podgorici, ili su to novi izbori, ali u svakom slučaju i jedno i drugo mora biti povezano, mora biti mjera zajedičkog kompromisa – navela je gradonačelnica Injac.

Ona je rekla da od stabilnosti vasti zavisi i realizacija kapitalnih projekata navodeći primjer Jugozapadne obilaznice koja može biti izgrađena za dvije do tri godine, slično je i sa bulevarom Vojislavljevića, podvožnjakom prema Starom aerodromu...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:45