Gojko Perović / FOTO: Glavni grad
02/06/2024 u 07:16 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Interese Grada zastupaju u preko 6.000 parničnih predmeta, naјstariјi iz 2009. godine

Uprava za zaštitu imovinsko pravnih interesa zastupa interese Grada u 6.314 predmeta, saopštio јe za "Dan" Goјko Perović, vršilac dužnosti zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada.

Perović јe priјe nekoliko dana stupio na dužnosti v.d. zamјenika zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

– Predmeti u kojima Uprava za zaštitu imovinsko pravnih interesa zastupa Glavni grad se odnose na sve pravne stvari, što podrazumijeva građansko-pravne sporove, upravne predmete koji podrazumijevaju zemljišno- knjižne predmete i upravne sporove, krivične, vanparnične i predmete mirnog rješavanja sporova. Svi predmeti nalaze se u različitim fazama postupka, a najstariji parnični predmet kojim je Uprava za zaštitu imovinsko pravnih interesa Glavnog grada zadužena datira iz 2009. godine – saopštio јe Perović.

Perović navodi da јe kao rukovodilac koji je nedavno preuzeo funkciju zaštitinika imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada, upoznat sa dosadašnjim načinom rada i praksom u odnosu na postupanja o zaduženim predmetima.

– Nakon sprovedene analize, ukoliko utvrdim da u bilo kom segmentu rad uprave može biti unaprijeđen, svakako ću preduzeti sve potrebne radnje koje bi vodile ka dodatnom unapređenju rada Uprave. Osim zaštite imovinsko - pravnih interesa što i jeste osnovni cilj obavljanja funkcije na koju sam imenovan, planovi za naredni period su usmjereni ka eventualnom smanjenju i racionalizaciji troškova postupaka koji se vode pred nadležnim sudovima i drugim organima u kojima je Glavni grad stranka – naveo јe Perović.

On јe dodao da ovaј organ uprave niјe nadležan za pitanja koja se odnose na popis i procjenu vrijednosti pokretnih i nepokretnih stvari koja se nalaze u svojini Glavnog grada.

Poslovi Uprave

Uprava za zaštitu imovinsko-pravnih odnosa Glavnog grada vrši poslove koji se odnose na praćenje i sprovođenje zakona i propisa donesenih na osnovu zakona u oblasti koje su u vezi sa ostvarivanjem funkcija organa, preduzima pravnu zaštitu imovine i imovinskih i drugih prava Glavnog grada, njegovih organa i službi i zastupa pred sudovima u parničnom, vanparničnom, izvršnom i upravnom postupku i u upravnom sporu. Takođe, daјe pravna mišljenja u vezi sa zaključenjem ugovora i drugim imovinsko-pravnim pitanjima na zahtjev organa ili službe čija imovinska prava i interese zastupa, postupa po inicijativama građana iz djelokruga organa, priprema godišnje i druge izvještaje za glavnog administratora o rješavanju upravnih stvari iz svoje nadležnosti, realizaciji plana integriteta, postupku obezbjeđivanja učešća građana u vršenju javnih poslova, ostvarivanju principa transparentnosti, saradnji sa nevladinim organizacijama i drugih izvještaja. Uprava za zaštitu imovinsko-pravnih interesa ima položaj zakonskog zastupnika Glavnog grada u vršenju poslova zaštite imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada pred sudov ima i drugim državnim organima.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 11:22