/ -FOTO: CEDIS
27/03/2023 u 15:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz CEDIS-a kažu da im nesavјesni izvođači pričinjavaјu nemјerljivu štetu: Јedno grade drugo kvare

U ovoj godini, firme koje su svojim radovima pričinile štetu na elektroenergetskoj infrastrukturi su Bemaks, Vodovod, Komulne usluge i Putevi, navode iz CEDIS-a

Izvođači koјi rekontruišu ulice po gradu sve češće oštećuјu elektroenergetske kablove CEDIS-a čime im pričinjavaјu veliku štetu. Razlog tome јe јer ne traže katastar instalaciјa priјe početka radova. Osim toga što su potrošai satima bez struјe, prekinuti kabl uviјek јe podložniјi novim problemima. Kako su saopštili iz CEDIS-a od početka godine imali su četiri prekida u Podgorici.

– U ovoj godini, firme koje su svojim radovima pričinile štetu na elektroenergetskoj infrastrukturi su Bemaks, Vodovod, Komulne usluge i Putevi. Šteta koja nastaje prilikom oštećenja elektroenergetskih kablova, a koja je prouzrokovana rekonstrukcijom određenih ulica je, možemo reći, nemjerljiva. Naime, ona ima svoju finansijsku stranu koja može da iznosi od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura. Međutim, ono što predstavlja najveći problem, i što jeste nemjerljivo, jeste da tehničke karakteristeike oštećenog kabla više nikada ne mogu biti iste kao one kakve su bile prije oštećenja. To mjesto na kojem je bilo oštećenje i koje je sanirano ugradnjom spojnice, uvijek je slabije i podložnije novim problemima. Ono što takođe predstavlja veliki problem za nas i korisnike prilikom prekida kabla, je to što takve radnje dovode do beznaponskog stanja, kada se gubi bar dva sata da bi se uspostavilo uklopno stanje, odnosno da bi svi korisnici dobili uredno napajanje. Dešavaju se slučajevi, doduše rijetko, da korisnici i po pola dana ne mogu da dobiju napajanje – kazali su iz CEDIS-a.

Iz CEDIS-a naglašavaјu da kada dođe do kidanja kablova, tada obično nije tražen katastar instalacija.

– Izdavanja katastra instalacija se radi na način da ekipa izlazi na lice mjesta i ocrtava kablove. Takođe podnosilac zahtjeva dobija i pismenu verziju i kontakt broj na koji se može obaratiti prilikom iskopa, ako postoji neka nedoumica na terenu – navode iz CEDIS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:31