/ -DAN
11/09/2024 u 15:51 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iz JPU "Ljubica Popović" odgovorili: Koristimo ubruse, a ne peškire

Da djeca u vrtiću "Ljubica Popović" u toaletu koriste jedan peškir, te da piju iz iste čaše, a da su vaspitači zabranili donošenje flašica na kojima bi pisalo ime djeteta, anonimna je prijava koja je poslata Institutu za javno zdravlje Crne Gore i Upravi za inspekcijske poslove. U prijavi traži se da nadležni reaguju

– Nezamislivo mi da sva djeca iz starijih grupa u kupatilu koriste jedan isti pamučni peškir, koji je prebačen preko zida. Peškir je toliko pun vode, da se sa njim i ne mogu posušit ruke, već sa njim samo razmjenjuje prljavština, virusi, bakterije, gljivice. Nezamislivo mi je da sva djeca iz grupe piju iz iste čaše. Vaspitači ne dozvoljavaju da djeca donose svoje flaše kako je to u drugim vrtićima, ili da svako dijete ima čašu sa imenom. Predlažem upravi vrtića da postave sapune dok ne nabave dozere, kao i dozere za papirne ubruse i da dozvole djeci da donose flaše sa vodom - piše u prijavi.

Direktorica JPU "Ljubica Popović" Vesna Nikolić i nutricionista Nataša Rakočević saopštile su da u skladu sa procedurama HACCAP sistema čiju licencu imaju i podliježu kontroli, svi zdravstveno-higijenski uslovi boravka u vaspitnim jedinicama usklađeni su sa tim propisima.

– Svaki lavabo ima poseban držač sa tečnim sapunom i za ubrusima. Peškiri se koriste isključivo za po jedno dijete i to u rijetkim situacijama, zbog praktičnosti ubrusa. Odmah nakon upotrebe, nose se u centralni vešeraj i peru u adekvatnim uslovima. U toku bilo koje epidemije nabavka i distribucija ubrusa po vaspitnim jedinicama se povećava. Svaka vaspitna grupa ima isti broj čaša koliko ima djece u njoj. Čaše se donose za vrijeme napitka i po potrebi iz kuhinje, stoje u radnim sobama adekvatno skladištene, a odmah nakon upotrebe odnose se u kuhinju i peru u mašini. Djeca koja donose flašice u jaslicama, ostavljaju ih prazne i ostaju u vrtiću, kako bi se održavala nakon svake upotrebe, kao što je slučaj sa čašama. Ustanova obezbjeđuje čaše za svu djecu koje se mogu adekvatno prati u profesionalnim mašinama. Redovne kontrole Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Zdravstveno-sanitarne inspekcije su potvrdile ispravnost postupanja po ovim pitanjima u više navrata u našoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi - saopštile su Vesna Nikolić i Nataša Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 16:02