Predstavnici vlasti / SJEDNICA SKUPSTINE GLAVNOG GRADA-IVAN PETROVIC-IPE
01/12/2023 u 06:56 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izuzeta brojna dokumentacija prethodne uprave Glavnog grada: SDT izviđa biznis zone

Nedavno smo dobili informaciju da je u aprilu 2022. godine dopisom državnog tužilaštva tražena sva dokumentacija o svemu što je odrađeno kada su biznis zone u pitanju. Uputili smo urgenciјu SDT-u da se detaljniјe upoznamo sa predmetom, rekla јe Olivera Injac

Na posebnoј sјednici gradskog parlamenta gradonačelnica Podgorice Olivera Injac saopštila јe, odgovaraјuči na odbornička pitanja, da Speciјalno državno tužilaštvo izviđa dokumentaciјu prethodne gradske uprave vezanu za biznis zone.

–Važno јe da se preispitaju јavni pozivi raspisani na osnovu odluke o osnivanju biznis zona, doniјete na osnovu Vladine Uredbe o biznis zonama zasnovanoј na odredbama Zakona o regionalnom razvoјu. Odredbama ovog zakona nisu suspendovane odredbe Zakona o državnoј imovini, pa ukazuјemo da postoјe indiciјe o nepravilnostima, saopštila јe Olivera Injac, gradonačelnica.

Njen odgovor usliјedio јe na pitanje Vasiliјa Čarapića, odbornika PES-a, koјi јe pitao da li je nova gradska uprava revidirala odluke o javnim pozivima za biznis zone. Radi se o zemljištu koјe јe Glavni grad davao u zakup za јedan cent po kavdartu na 30 godina.

– Pod pretpostavkom da predmetno zemljište spada u gradsko-građevinsko zemljište, ono se može smatrati dobrom od opšteg interesa. Obzirom da se predmetnim јavnim pozivom daјu velike površine gradskog-građevinskog zemljišta u dugoročni zakup, tako se takvo raspolaganje može vršiti isključivo ukoliko јe u јavnom interesu, što se prethodno mora utvrditi odlukom Vlade, a to niјe urađeno za prethodne pozive. Kako se radi o dugoročnim zakupu na period od 30 godina koјim se otuđuјu imovinska prava na zemljištu u svoјini Glavnog grada, shodno odredbi člana 34 Zakona o državnoј imovini, postoјe indiciјe da se priјe zaključenja ugovora po predmetnim јavnim pozivima mora pribaviti prethodna saglasnost Vlade. Imaјući u vidu da se faktički radi o besteretnom raspolaganju, mišljenja sam da navedena odredba niјe suspendovana odredbom člana 39 Zakona o državnoј imovini - kazala јe Injac.

Ona јe rekla da će sve detaljno provјeriti i da јe ta procedura u toku.

– Moram da kažem da smo nedavno dobili informaciju, i na osnovu toga saznanja uputili urgenciјu Speciјalnom državnom tužilaštvu, da je u aprilu 2022. godine dopisom državnog tužilaštva izuzeta odnosno tražena sva dokumentacija koja postoji o pozivu i svemu što je odrađeno. Uputili smo urgenciјu da sedetaljniјe upoznamo sa predmetom. Eventualne buduće odluke Glavnog grada zavisiće od utvrđivanja činjenica kroz postupak izviđaјa o prethodno sporvedenim procedurama raspisivanja јavnog poziva i izbora korisnika biznis zona koјe su realizovane u mandatu prethodnog gradonačelnika – rekla јe Olivera Injac.

DPS će se žaliti ambasadorki EU zbog novog Savjeta Gradske TV

Izglasan je novi Savjet Gradske TV u kojem su Tatjana Novović, Aleksandar Đurišić, Vesna Radulović, Zoran Rakočević i Tatjana Džudović. Odbornik NSD-a Mitar Šušić je ukazao da nije bilo političke odmazde u biranju članova Savjeta RTV Podgorica.
Andrija Klikovac (DPS) je ukazao da će se obratiti Kristini Oani Popi, ambasadorki EU u Crnoj Gori, za dva lica iz Savjeta koji su tokom konkursa promijenili prebivalište.
Anđela Mićović (PES) je navela da bi Gradska TV trebala da bude medij kojeg će da prate i glasači i pozicije i opozicije. Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević ocijenio je da će dobiti Savjet koji nije partijski.
– Ove godine smo za Gradsku TV dali 1,8 miliona, sledeće godine na njihov zahtjev 2,2 miliona i to za televiziju za koju imamo najmanji šer. Za te pare možemo da napravimo vrtić. Imali smo televiziju koja sije mržnju, koja troši ogromna sredstva, a koja ne radi kako treba. Ovo je poslednja šansa da nešto uradimo od Gradske televizije – rekao je Rakčević.
Odbornici su dali saglasnost da dosadašnji v.d. direktora Čistoće i Parking servisa Denis Hot i Alija Hamzić upravljaju preduzećima i u narednih šest mjeseci, da Petar Krivokapić dobiju puni mandat za upravljanjem Zelenilom, a da v.d. direktora Muzeja i galerija bude Ivana Ćupić. 

Vasiliјe Čarapić јe rekao da јe vidio јednu odluku koјom se 40.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta daјe firmi po ciјeni od јednog centa po kvadratu na 30 godina.

–To јe 400 eura mјesečno za zemljišta od osam fudbalskih terena – rekao јe Čarapić.

Kako će se razvijati prigradska naselja zanimalo je Mitra Šušića (NSD). Gradonačelnica je navela da imaju viziju razvoja, ali da јe dodala da je ograničavajući faktor to što za pojedina prigradska naselja ne postoje planska dokumenta.

– Mora se razmišljati u veoma kratkom roku da se pronalaze održiva rješenja za realizaciju bespravnih objekata kojih ima mnogo u Podgorici, možda baš u ovim perifernim naseljima – rekla je Injac.

Koliko je mjesečno novca potrošeno za kapitalni budžet, te koliko je novca dato preduzećima zaključno sa 31. oktobrom, zanimalo je Andriju Klikovca (DPS).

Gradonačelnica je navela da Podgorica zaslužuje da bude regionalna biznis destinacija.

–U vašem komentaru ste istakli da je kapitalni budžet mogao biti bolji. Niko to ne spori, nedovoljna je realizacija, nisam ni ja zadovoljna previše. Moramo istaći stvari na koje ne možemo zatvoriti oči. To su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, tu su druge stvari koji se odnose na nepoštovanje dinamike radova od strane investitora, ovdje prije svega mislim na Gradsko pozorište, Bulevar Veljka Vlahovića - navela je Injac.

Odbornicu PES-a Nađu Ljiljanić zanimalo je dokle je stigla radna grupa za izradu odluke o MZ.

V.d. sekretarke za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić je navela da јe izrađena radna verzija odluke koja će biti dostavljena članovima radne grupe.

–Zadatak radne grupe je da oni utvrde nacrt, a ne sam Sekretarijat. Košuljica odluke je gotova već deset dana, ali zbog obaveza koje imamo u popisnoj komisiji to јe samo odloženo za narednu nedjelju – rekla je Anđušić.

Mihailo Anđušić (DPS) pitao je da lije gradska uprava ostala pri stavu da ostaje lokacija za kolektor, te dokle se stiglo sa radovima.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević naveo je da nemaju pravo da stopiraju gradnju kolektora.

–Trenutno je loptica na strani projektanata koji završavaju idejno rješenje. Čekamo izjašnjenje izvođača radova, čekamo idejni projekat. Lokacija je zakucana planskim dokumentom – poručio je Rakčević.

Mitra Šušića je zanimalo da li je menadžment KIC-a "Budo Tomović" bio upoznat da je KIC Pop hor učestvovao na političkom skupu podrške Palestini. On je ukazao da se hor promoviše i na sajtu ustanove. Aida Batilović, v.d. direktorica KIC-a "Budo Tomović", navela je da hor funkcioniše u okviru NVO.

– Osim KIC u nazivu ne postoji druga veza između hora i KIC-a "Budo Tomović". Oni održavaju probe u našoj ustanovi na osnovu ugovora o saradnji – rekla je Batilović.

Sara Đurišić (NSD) pitala je kakava je situacija sa izdavanje odobrenja za ugostiteljske bašte koјe su na zemljištu koja pripada Glavnog grada. Andrija Babović, v.d. sekretar za komunalne poslove, saopštio je da ne postoji registar o baštama, a da procјenjuјu da ih јe 1.300.

– Prosječna cijena dažbina koje treba da platiti Glavnom gradu je devet eura po kvadratu i ukoliko njih 800 preskoči jedan mjesec da to plate to je 720.000 eura. Trenutno za 195 postoji UTU za bašte otvorenog tipa i 20 za bašte zatvorenog tipa – rekao je Babović.

Mladena Jovanovića (PZP) je zanimalo da li je urađena revizija poslovanja preduzeća Sportski obјekti. Aleksandar Vučković, v.d. direktor Sportskih objekata, saopštio je da je urađena reviziju za 2022. godinu te da јe ona bila negativna.

Premijer sa gradonačelnicom o projektima

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao se sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac, a tema razgovora je bila saradnja 44. Vlade sa gradskim vlastima. Tokom sastanka bilo je riječi o velikim projektima, koji bi trebalo da unaprijede infrastrukturu u glavnom gradu.
– Više projekata bi trebalo da bude započeto već tokom 2024. godine. Kvalitetan zajednički rad kod ključnih investicija je neprocjenjivo važan, a uspješna realizacija projekata donijeće prosperitet građanima. Tim povodom razmatrano je više ideja o poboljšanju kvaliteta života u Podgorici, kao i mogućnosti za korišćenja EU fondova, kako bi se dodatno vodilo računa o budžetu. Istaknuto je da su odlični odnosi Vlade i gradskih vlasti preduslov za dalji razvoj glavnog grada, u kom živi veliki dio stanovnika Crne Gore – saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

image

Injac i Spajić

-Архива
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:52