/ - фото: ГЛАВНИ ГРАД
10/11/2021 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коз програм финансирања зелене економиjе Западног Балкана у Подгорици засађено 10 стабала липе

Акција садње стабала почела је јуче у Подгорици, Црној Гори и наставиће се данас у Босни и Херцеговини

Градско предузеће Зеленило д.о.о. јуче је засадило десет стабала липе у Улици Ивана Вујошевића, која су донирали Европска банка за обнову и развој, Европска унија и Аустрија, као дио Програма финансирања зелене економије на Западном Балкану  који подржава домаћинства да инвестирају у побољшање енергетске ефикасности.

- Како би обиљежили резултате ГЕФФ програма на Западном Балкану и симболично допринијели борби против климатских промјена, ЕБРД, ЕУ и Аустрија ће засадити 1000 стабала током новембра 2021. у шест земаља Западног Балкана – Црној Гори, Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Сјеверној Македонији и Србији. Стабла, такође, представљају ЕБРД награде за 18 најактивнијих партнерских финансијских институција и 32 произвођача и продавца енергетски ефиксних технологија, за њихов допринос успјеху ГЕФФ програма на Западном Балкану- саопштено је из ПГ Бироа.

Акција садње стабала почела је јуче у Подгорици, Црној Гори и наставиће се данас у Босни и Херцеговини.

Ремон Закариа, шеф канцеларије ЕБРД-а у Црној Гори, рекао је: „Побољшање енергетске ефикасности води ка смањењу потрошње енергије и рачуна и свеукупном побољшању квалитета живота, а нама је драго да су домаћинства у Црној Гори сада у стању да осјете ове бенефите захваљујући ГЕФФ програму. Жељели бисмо да захвалимо свим нашим партнерима, укључујући ЦКБ банку и произвођаче и продавце зелених технологија, на помоћи да успјешно проширимо ГЕФФ програм у Црној Гори.“

- Улагање у енергетску ефикасност је добитна комбинација. Грађанима умањује рачуне за утрошену енергију, домове чини удобнијим и смањује штету планети Земљи. Енергетска ефикасност није само зелена, то је зелени раст. Она ствара радна мјеста, иновације и раст економије. ЕУ ће помоћи Црној Гори на путу ка зеленом расту- казао је Yngve Engstroem, шеф Службе за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 22:48