/ -
11/09/2024 u 16:04 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Memorandum Zajednice opština i UNICEF-a: Sarađivaće u oblasti zaštite djece i dječjih prava

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) i predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori, potpisali su memorandum o saradnji u promociji, ostvarivanju i praćenju prava djeteta u našoj državi.

Memorandum je u ime Zajednice opština potpisala generalna sekretarka Mišela Manojlović, dok je u ime UNICEF-a potpis na ovoj važan dokument stavila Sabina Žunić, zamjenica šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

– Vjerujem da je dokumet koji smo potpisali odlična osnova za kvalitetnu saradnju crnogorskih lokalnih samouprava i UNICEF-a u realizaciji ciljeva održivog razvoja u oblasti zaštite djece i dječjih prava. Memorandumom su veoma detaljno navedeni konkretni ciljevi, kao i brojne aktivnosti i način njihovog realizovanja. Ovo će nam omogućiti efikasniji monitoring i mjerenje uspjeha i kvalitativnih pomaka do kojih ćemo zajedničkim naporima i saradnjom sasvim sigurno doći – rekla je Manojlović.

Žunić navodi da UNICEF prepoznaje činjenicu da su lokalne samouprave najbliže korisnicima i da su one najbolje upoznate sa njihovim potrebama i načinom kako na identifikovane potrebe odgovoriti u lokalnom kontekstu.

– Uvjerena sam da danas, potpisivanjem memoranduma o saradnji, obilježavamo početak uspješne saradnje usmjerene ka adekvatnom rješavanju izazova sa kojima se suočavaju djeca i mladi na lokalnom nivou, na sistematičan i efikasan način, uz jednako uvažavanje njihovih prava i smisleno učešće u procesu odlučivanja – poručila je Žunić.

Potpisnici dokumenta obavezali su se da ulažu napore u promociju i bolje ostvarivanje, praćenje i budžetiranje prava djeteta na lokalnom nivou, sa fokusom na nacionalne prioritete prepoznate u Nacionalnom programskom dokumentu za Crnu Goru 2023-2027: socijalna i dječija zaštita, obrazovanje, zdravstvo, rani razvoj djeteta, javne finansije za djecu, praćenje prava djeteta i učešće djece i mladih u radu lokalnih samouprava.

– Saradnja će biti posebno prilagođena socijalnoj inkluziji i zaštiti romske i egipćanske zajednice, djece koja žive u siromaštvu, djece sa smetnjama u razvoju, djece bez roditeljskog staranja, djece žrtava nasilja i eksploatacije, djece koja žive u ruralnim područjima, domaćinstava koja vode žene i drugih marginalizovanih i ranjivih grupa, kao i kreiranju ciljanih mehanizama za njihovo učešće u procesu odlučivanja, jednak pristup uslugama i pružanju usluga. UNICEF i ZOCG planiraju da preduzmu niz međusektorskih aktivnosti kako bi omogućili integrisano pružanje usluga na osnovu sprovedenih analiza situacije, dostupnih dokaza, budžetiranja i praćenja. Glavni cilj je jačanje institucionalne saradnje na lokalnom nivou u različitim oblastima, kao što su siromaštvo, nasilje, zdravstvo, obrazovanje i jača koordinacija između službi i lokalnih institucija kako bi se pružila bolja podrška ugroženoj djeci i starateljima/porodicama – poručuju iz Zajednice opština Crne Gore. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 16:05