/ Помоћ тражили али нису добили (архива)
29/05/2021 u 10:31 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани братоножићких села траже укидање резервата „Мала ријека“

Од медвједа не смијемо изаћи из куће, а дивље свиње нам праве велику штету. Преорана су нам имања, а остајемо и без усјева, тврди Миљан Видић, мјештанин Сеоштице

Преко 80 домаћинстава из пет села Братоножића траже измјештање резервата „Мала ријека“ јер им дивље животиње уништавају имања и усјеве. За помоћ су се, како каже Миљан Видић, мјештанин села Сеоштица, обраћали Душку Марковићу, бившем премијеру, бившим министрима пољопривреде Петру Ивановићу и Милутину Симовићу, али и садашњем Александру Стијовићу, градоначелницима Подгорице Славољубу Стијеповићу и Ивану Вуковићу, као и Ловачкој организацији Подгорица. Међутим, на бројне дописе одговор надлежних није стигао.

– Од 1980. године постоји резерват за смјештај дивљачи. Направљен је на земљишту које је својина грађана. Од медвједа не смијемо изаћи из куће, а дивље свиње нам праве велику штету. Преорана су нам имања, а остајемо и без усјева. Брат ми је прошле године посијао кромпир али рода није било јер су га уништиле дивље свиње. Кад је најгора година била косио сам 1.200 килограма сијена, па видите колика је то штета. Козе неће да уђу да пасу траву. Тражили смо да се резерват измјести ободом кањона Мале ријеке како би 60 одсто било природно станиште. Бивши министри пољопривреде Петар Ивановић и Милутин Симовић нијесу хтјели главу да окрену на нас. Тешко нам пада то што ниједан од три министра не жели да поразговара са нама – навео је Видић.

image
Миљан Видић (архива)

Видић наводи да су категорични при ставу да се резерват пресели јер ће у супротном размислити и о протесту.

–Због дивљачи су угрожени мјештани Сеоштица, Бољесестра, дио Клопота, Поткрша и дио Пелевог бријега. Тражимо заштиту наших живота па онда имовине – каже Миљан Видић.

Са проблемом мјештана Братоножића упозната је и инспекција.

– Власник дивљачи према свим законима је Министарство пољопривреде односно држава. Министарство је направило правилник о процјени штете, спречавању штета у складу са којим сви власници имања су обавезни да заштите имању, стоку, пчеле. Штета дивљачи су велике јер ми као инспекција идемо често на терене. Мјештани углавном очекују да им неко да новац што је њихово имање и резерват. Они морају да се ангажују и у складу са Министасртвом пољопривреде нађу могућности да се одреде средства да се грађанима помогне у материјалу да ограде имања – навео је Дарко Рашовић, инспектор за ловство и шумарство при Управи за инспкцијске послове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 08:19