Депонија ђубрива у Копиљу / -архива Дана
25/01/2022 u 06:58 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани траже заштиту животне средине: Депоније стајњака на Копиљу стигле до тужиоца

Петар Ђуришић је купио земљу на којој одлаже велику количину ђубрива са неке фарме кока носиља. Ту је на стотине камиона истоварено и нехуманим учинило услове живота у селу, каже Грујо Грујовић

Мјештани насеља Копиље, у Пиперима, затражили су од тужилаштва да Петру Ђуришићу, власнику фирме Кател, забрани одлагање стајњака у овом насељу јер не могу да опстану од несносних мириса. Ђуришић већ извјесно вријеме одлаже ђурбиво на парцели која је на 500 метара удаљена од некадашње школе, због чега су мјештани одлучили да против њега поднесу кривичну пријаву Основном државном тужилаштву у Подгорици. Тужилаштву су предали и петицију са 50 потписа грађана. Уколико ни тужилаштво не успије да Ђуришићу забрани одлагање отпада на депонији коју је направио, како каже Грујо Грујовић, мјештанин, грађани ће своја права заштити кроз протесте.

image

Мјештани траже да се забрани одлагање ђубрива

-архива Дана

– Ђуришић је купио земљу на којој одлаже велику количину ђубрива са неке фарме кока носиља. Ту је на стотине камиона истоварено, на дневном нивоу то је три до четири камиона. Не можемо да дишемо од несносних мириса,а ограман је број мува. Ђубриво није истоварено на једном мјесту, него на имању које је између 35.000 и 40.000 квадрата. На Копиљу има људи који држе стоку а која љети не даје млијеко јер је земља огађена. Уколико се не ријеши проблем, ми ћемо дефинитивно протестовати и забранити му прилаз парцели – рекао је Грујовић.

И Миленко Вукашиновић сматра да Ђуришћу треба забранити одлагање ђубрива јер не поштује процедуру његовог одлагања.

– Човјек већ другу годину одлаже ђубриво од кока носиља и свиња које је штетно по околину. Немогуће је опстати од несносних мириса и инвазије мува. Љети не помаже ни вентилатор ни клима па смо принуђени да се селимо са мјеста из којег потичемо због људи који дођу ту са стране. Он је добродошао као човјек, али на овај начин који ради, по мени је то безобзирно и нехумано. Ту је истоврено стотињак камиона – наводи Вукашиновић.

Ђуришић: Бавим се пољопривредом на својој парцели

Петар Ђуришић тврди да се на свом имању бавим пољопривредом.

– На том земљишту ми довозимо ђубриво јер планирамо да на прољеће посадимо шипкове и дуње. Бавимо се пољопривредом. У близини нема кућа, одавно нијесмо довезли ниједан камион, па нема ни несносних мириса. Ја сам парцелу купио да бих садио. Дао сам и изјаву у тужилаштво по том питању. Није ми јасно да то може некоме да смета. Позивамо мјештане да нам доставе списак жеља да нам кажу шта ту можемо да садимо и ми ћемо тако урадити. Такође, позивам државу да ме као регистрованог произвођача заштити од нечијег иживљавања – навео је Ђуришић.

Вукашиновић наводи да су ОДТ-у предали петицију са 50 потписа грађана.

– Очекујем да тужилаштво поступи како би требало, да се ова ситуација коначно заврши. Тражимо да се пронађе неко рјешење које је за све најбоље – да ли ће он то ђубриво да узоре или ће да га макне – не знам. Нама је једини циљ да се заустави одлагање отпада и да ми можемо да нормално живимо јер не можемо да се боримо са инсектима. Људи који држе стоку жале се да крава не може да да млијека јер не излазе на испашу због инвазије мува – навео је Вукашиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 14:22