/ -
07/06/2024 u 14:42 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mozaik od reciklirane plastike u Dječjem parku na Kruševcu

Mozaik je postavljen u sklopu projekta "Cirkularna ekonomija" koji je realizovala Međunarodna fondacija za životnu sredinu sa osam država svijeta

Dječji park na Kruševcu dobio je mozaik od reciklirane plastike na temu Skadarskog jezera koji su pripremili učenici podgoričkih škola, uz podršku nastavnika. Mozaik je postavljen u sklopu projekta "Cirkularna ekonomija" koji je realizovala Međunarodna fondacija za životnu sredinu sa osam država svijeta.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević saopštio je da projekat ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju životne sredine i ponovnoj upotrebi otpada.   

– Riječ je o lijepom projektu, posebno što našu djecu uči vrijednostima reciklaže, ponovne upotrebe nečega što smo dugo smatrali otpadom i bezvrijednim, da u tome mogu da pronađu novu vrijednost, stvore nešto što je i umjetnost, što će biti na korist građankama i građanima. Vjerujem da ovaj projekat nosi višestruke vrijednosti koje možemo promovisati svi zajedno i da Podgorica kao Glavni grad treba da bude promoter u tom smislu i da u narednim godinama pronalazi načine da motiviše sve društvene slojeve. Nadam se da ćemo za nekoliko godina pristipiti onom najvećem iskoraku koji će se ticati primarne selekcije otpada, čemu su pristupili svi glavni gradovi Evropske unije unazad nekoliko decenija. Vjerujem da već za nekoliko godina naš grad će imati mnogo manje otpada i mnogo više ovakvih inicijativa gdje se otpad koristi na jedn bolji način. Krenuli smo od pravog uzrasta, od naše djece – rekao je Rakčević.

Načelnica Odsjeka za međunarodnu saradnju Zavoda za školstvo Nevena Čabrilo predstavila je aktivnosti koje se odnose na sprovođenje međunarodnog programa Eko škole, globalnog obrazovanja i UNESCO partnerstva za unapređivanje obrazovanja za održivi razvoj.

–Kroz saradnju sa Njemačkom ambasadom i međunarodnom organizacijom GIZ  uspjeli smo da obezbijedimo vrijednu donaciju 14 3D štampača i 14 PETko reciklera koji su naši vrijedni mališani, uz veliku podršku njihovih nastavnika koristili da bi napravili mozaik koji predstavlja lokalitet Skadarsko jezero, sa svih aspekata održivog razvoja. Današnju aktivnost u velikoj mjeri podržao je Glavni grad i na tome im zahvaljujem. Ponosni smo na ostrvarenu saradnju na svim nivoima obrazovanja. Svoje radove izložili su učenici OŠ “Vuk Karadžić” i “Pavle Rovinski”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović” i Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, uz podršku vrtića – rekla je Čabrilo.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
MOZAIKDJEČJI PARK
28. jun 2024 21:36