/ -
16/05/2022 u 15:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрки смук "домаћин" на Ћемовском пољу

Мрки смук је безопасна врста змије која може да достигне дужину и до два и по метра

Чак до два и по метра може да нарасте мрки смук врста неотровне змије коју је наш фоторепортер снимио у "игри са псом" на Ћемовском пољу. Да се ради о овој врсти неотровнице потврдила је за "Дан" Лидија Половић, херпетолог и кустос у збирци гмизаваца Природњачког музеја Црне Горе која је казала да је ова врста змије "домаћин" на Ћемовском пољу. Како каже није опасна по људе и жвотиње.

– У питању је мрки смук који је безопасна врста иако дjелуjе помало застрашуjуће jер може да буде веома дугачак. Може да достигне дужину и до два и по метра. Типична је медитеранска врста, а често се може наћи у насељеним мјестима. Храни се гуштерима и осталим гмизавцима, птицама и ситним сисарима, као што су мишеви – каже Половић.

Половић истиче да када је угрожен испушта упозоравајући звук.

– Када је угрожена испушта упозоравајући звук што би у народу рекли сикће. Некада ако се баш пуно приближимо уздигне главу и врат и заузима положах као да ће да нас нападне. Евентуално ујед ове врсте је безопасан за човјека. Треба се држати на одстојању, јер која год да је врста у питању, било отровница или не, када има довољно времена и простора радије ће се склонити и побјећи него се суочити са човјеком. Никако им се не приближавати и безразложно их убијати, јер оне нападају само у самоодбрани – навела је Лидија Половић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:54