Budimir Mugoša  / -
22/02/2024 u 12:06 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mugoša pisao Injac: Kasni isplata premija za mlijeko

Premije po kilogramu mlijeka u 2022. godini bile su 10 centi, a danas su 8 centi, pa molim da razmotrite mogućnost povećanja premija po kilogramu, imajući u vidu inflaciju i rast cijena, naveo je Mugoša u dopisu

Odbornik SDP-a u Skupštini Glavnog grada Budimir Mugoša uputio je dopis Oliveri Injac, gradonačelnici Podgorice, tražeći da urgira da se što prije isplate premije za mlijeko, ali i da razmotri mogućnost da se one povećaju. On navodi da premije nijesu isplaćene od decembra.

– Poznat je moj stav da su sredstva koja je Glavni grad opredijelio za poljoprivredu neprimjereno mala u apsolutnom i relativnom iznosu i da sam ja kao odbornik pokušao povećati izdvajanja za ovu značajnu i ranjivu granu privrede i kroz razgovor sa sekretarom za finansije i analizu budžeta kao i Vašim zamjenicima, a onda i amandmanima na budžet. Izdvajanje od 0,2 odsto je najmanje od svih crnogorskih opština, a procentualno u Podgorici nikada nije bilo manje. Da problem bude veći inflacija je učinila svoje, a repromaterijal je poskupio u odnosu na 2020. godinu u nekim segmentima i 200 odsto. O radnoj snazi neću ni da govorim jer je prosto nemoguće naći. Zato poljoprivreda ima sumornu perspektivu – naveo je Mugoša u dopisu.

Na sve ovo nedovezao se, kako je naveo Mugoša, odnos Sekretarijata za finansije i analizu budžeta i Službe za poljoprivredu koji nijesu isplatili premije za mlijeko od decembra, a pri kraju je februar.

– Ovo je dovelo do velikih problema u funkcionisanju poljoprivrednih gazdinstava jer ovo je period kada su potrebe za finansijama najveće jer se ulaže u novu sezonu. Stanje dodatno komplikuje činjenica da Ministarstvo poljoprivrede još nije isplatilo premije za livade i pašnjake. Takođe Vas želim obavijestiti da su premije po kilogramu mlijeka u 2022. godini bile 10 centi, a da su danas 8 centi, pa Vas molim da razmotrite mogućnost povećanja premija po kilogramu, imajući u vidu inflaciju i rast cijena. Molim Vas da urgirate kod  službenika kako bi premije bile isplaćene što prije i da razmotrite mogućnost njihovog povećanja – naveo je Mugoša u dopisu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 02:51