/ -ANDRIJANA DABANOVIć
22/09/2024 u 14:38 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) Na Vranjini organizovana manifestacija "Jezero, grle te djeca"

Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa Opštinom Zeta i turističkim organizacijama Zeta i Tuzi organizovali su na Vranjini edukativno-zabavnu manifestaciju pod sloganom "Jezero, grle te djeca"

Na taj način obilježen je Dan Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Djeca predškolskog i školskog uzrasta uz pjesmu, igru, recitacije, eko predstavu, likovnu radionicu i druženje na otvorenom, imala priliku da pokažu koliko znaju i vole prirodu i saznaju više o njenim vrijednostima, kao i da na kreativan način pošalju poruku koliko su spremni da u budućnosti brinu o njoj. U programu su učestvovali učenici osnovnih škola "Vladika Danilo", "Zarija Vujošević", "Mahmut Lekić", "Milan Vukotić", "Niko Maraš", "Jovan Tomašević", kao i mališani iz NVO "Djeca Crne Gore" i "Dnevni centar Zeta". Animatori za djecu organizovali su jednočasovni koncert, "Zvjezdice sa Valentinom" eko kviz, a nakon toga odigrana je predstava Zooteka. U programu nastupio je i folklorni dječiji ansambl KUD "Slobodan Aligrudić‟.

image
-ANDRIJANA DABANOVIć

Mihailo Asanović, predsjednik Opštine Zeta, kazao je da je ovo prilika da najmlađi uče o značaju očuvanja prirode, te da se kroz igru, pjesmu i kreativne radionice povežu sa jezerom i njegovim vrijednostima.

– Važno je da svi shvatimo da očuvanje ovog prirodnog bisera zavisi od svih nas. Skadarsko jezero nije samo prirodna ljepota već i dio naše kulturne baštine, mjesto gdje se prepliću tradicija i savremeni način života. Čunarska trka podsjetnik je na vještine i zanjate koje smo naslijedili od naših predaka, te su takvi događaji prilika da oživimo te tradicije i pokažemo koliko su važni za naš identitet - rekao je Asanović.

image
-ANDRIJANA DABANOVIć

Asanović se posebno zahvalio najmlađim učesnicima jer, kako je rekao, njihova ljubav prema prirodi i Skadarskom jezeru daje nadu da će uspjeti u svojoj misiji očuvanja ovog dragocjenog prostora.

Direktorica Belma Šestović, direktorica NP Skadarsko jezero, rekla je da je ovo prilika da pošalju poruku o važnosti očuvanja nacionalnog parka, njegovog biodiverziteta ikulturno-istorijskih vrijednosti, ali i tradicije koju čuvaju stanovnici ovih krajeva.

– Naše jezero je posebno jer je dom velikom broju životinja. U njemu živi oko 50 vrsta riba, 50 vrsta različitih sisra i preko 280 vrsta ptica. Ovaj nacionalni park često zovemo i raj za ptice. Ovdje rastu veoma rijetke i ljekovite biljke. Skadarsko jezero je bilo važno i u prošlosti, o čemu svjedoče tvrđave, mostovi i ostaci - rekla je Šestović.

image
-ANDRIJANA DABANOVIć

Direktorica Turističke organizacije Tuzi Leonora Dedivanaj kaže da je važno da se djeca upoznaju sa jezerom i pelikanima.

– Mi moramo da naučimo da pelikane ne samo turistički valorizujemo već ih i sačuvamo i poštujemo. Danas djeca treba da upoznaju jezero, da saznaju mnogo više o njemu i da ga zavole. Sve ono što radimo danas imaće odjeka u budućnosti i zato je ova manifestacija posvećena najmlađima - kaže Dedivanaj.

image
-ANDRIJANA DABANOVIć

U 15 časova biće organizovana trka čunova od ušća Virpazarskog kanala do restorana "Jezero" na Vranjini, a zatim slijedi i dodjela nagrada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

22. septembar 2024 14:38