/ -
15/05/2023 u 10:21 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glavni grad i državni arhitekta pripremaju inicijativu za proglašenje Stare varoši zaštićenim kulturnim dobrom

Na teritoriji grada imamo oko 170 važećih planskih dokumenata od kojih ogromna većina njih, bar 160, ne valja ništa, rekao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnika Podgorice

Odbornici u Skupštini Glavnog grada su završili raspravu o predlogu kluba odbornika URA da van snage budu stavljeni planovi za dio Stare varoši i Gorice. Šef kluba odbornika URA Milena Vuković Sekulović je navela da je njihov cilj da pokušaju da zaštite ono što je ostalo od prostora.

- Svi znamo koliko se URA bori da zaštiti zelene površine. Želimo da nastavimo istu politiku i da sačuvamo stari dio Podgorice - Staru varoš koju ćemo u saradnji sa državom proglasiti zaštićenim dobrom - rekla je Vuković Sekulović.

Šef kluba odbornika Nove srpske demokratije Mitar Šušić je rekao da javni interes treba da bude ispred interesa pojedinca, ali ne treba da bude ispred javnog poretka. On je ponovio raniji stav da Skupština Glavnog grada nema ovlašćenja da donosi planove ali ni da ih stavlja van snage.   

- Moj je predlog da se obje tačke sa dnevnog reda. Ukoliko ostanu na dnevom redu, ja ću glasati protiv. Ovdje vidim interes URA-e, a ne javni interes - rekao je Šušić. 

Milena Vuković Sekulović je pročitala dio mišljenja ministarstva u kojem je objašnjeno zbog čega parlament ima pravo da stavi van snage planove. 

- Sva planska dokumenta koja su donijeta po starom Zakonu o izgradnji objekata jesu nadležnost skupštine Glavnog grada. Nema pravnih argumenata da se ne usvoji ovakva odluka - rekla je Vuković Sekulović. 

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Luka Rakčević je naveo da snažno podržavaju predloge da se stave van snage dva plana. 

- Na teritoriji grada imamo oko 170 važećih planskih dokumenata od kojih ogromna većina njih ne valja ništa, bar 160. Zbog toga je važno napraviti reviziju planova. Postojala je studija zaštite Stare varoši. Ja i glavni državni arhitekta ćemo pokrenuti inicijativu da se Stara varoš proglasi zaštićenim kulturnim dobrom. Ne krivim investitore - rekao je Rakčević. 

Odbornik DPS-a Stefan Ćulafić je ocijenio da je zaštita prostora na listi prioriteta DPS-a. 

-Nije tačan podatak o broju planova koje je iznio zamjenik gradonačelnika da u Podgorici ima 170 planova. Mislim da ste iz toga previdjeli broj planova koji se odnose na Tuzi, Zetu, na određeni broj planova koji je nevažeći. Kada se sve to uzme u obzir broj važećih dokumenata je 118. Tražimo povlačenje ovih odluka sa dnevnog reda i tražimo da se oba šire konsultacije u koje će biti uključena i struka - rekao je Ćulafić. 

Luka Rakčević je naveo da je aktuelni Zakon o izgradnji objekata katastrofalan jednako kao i planska dokumentacija. 

- Ukoliko se stave van snage ova dva plana, ja sam tražio da se na prvoj narednoj sjednici Vlade pokrene postupak izrade novih planova - rekao je Rakčević.

Odbornik Građanske inicijative "25. maj" Aleksandar Saša Zeković je rekao da podržava predlog kluba odbornika URA o zaštiti prostora. 

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac je naveo da se otvaraju dva pitanja.

- Otvara se pitanje štete koja bi bila nanijeta građanima koji bi bili pogođenim ovim. Druga tema je da li će građani u narednih godinu, dvije dana moći da realizuju projekte koje su zacrtali na parcelama. Za tri godine su donijeta tri plana pa se postavlja pitanje kada će novi planovi biti donijeti - rekao je Klikovac. 

Odbornica PES-a Nađa Ljiljanić je navela da će podržati predlog URA da se nevažećim proglase dva planska dokumenta. 

- Interes građana je veći od bio kojeg investitora. Nadam se da će novi planski dokumenti biti donijeti što prije - rekla je Ljiljanić.

Odbornik DPS-a Mihailo Anđušić ocijenio je da odluke nisu dobre.

- Ne vidim jedan jedini razlog zašto se požurilo. Po meni je neozbiljno krenuti u inicijativu za koju ne znate da li imate podršku. Mislim da možemo da ćemo imati štete zbog ovakvih odluka - rekao je Anđušić.

Završena je rasprava o odluci da Glavni grad preuzme dio kredita koje je preduzeće Vodovod uzelo za gradnju vodovodne mreže na teritoriji opštine Tuzi. U pitanju je iznos od 840.000 eura. 

Sekretarka za finansije Snežana Popović saopštila je da je Glavni grad 2013. godine uzeo kredit za gradnju mreže. 

- Društvo redno izmiruje kredit, ali ima samo troškove koji na godišnjem na nivou iznosi 400.000 eura, ne može da naplati prihode od vode već to naplaćuje Vodovod Tuzi. Preostali dug je 840.000 eura. Biće napravljen ugovor kojim će se definisati obaveze Glavnog grada i Vodovoda - rekao je Popović.  

Ostavke Andrije Čađenovića i Zorana Lakušića 

Skupština Glavnog grada konstatovala je ostavke odbornika DPS-a i DF-a Andrije Čađenovića i Zorana Lakušića. Kako je saopštila Jelena Borovinić Bojović, predsjednica gradskog parlamenta, ostavke su podnijeli 11. maja. 

 

Odbornik DF-a Stefan Vešović saopštio je da će tokom glasanja biti uzdržani.

- Moramo malo bliže da odradimo neke stvari. Jasno je da je Vodovod naše preduzeće ali ne možemo blanko da damo te pare. Naš predlog je da budemo uzdržani, da ova tačka ide na narednu sjednicu, a da u međuvremenu dobijemo ugovor između Grada i Vodovoda - rekao je Vešović.

Šef kluba odbornika Nove srpske demokratije Mitar Šušić je naveo da bi donošenjem odluke o preuzimanju duga trebalo sačekati do konačnog regulisanja odnosa između tri opštine.

- Najmanje što možemo da uradimo je da zastanemo sa odlukom do ugovora Glavnog grada i Vodovoda. Vodovod je trenutno bez izvršnog direktora, formiran je novi odbor direktora, smatram da treba sačekati njihove stavove. Ne treba da žurimo - rekao je Šušić.  

Odbornik Demokrata Aleksandar Božović je naveo da je suština zbog čega je preduzeće došlo u problem.

- Neko nam je ostavio hipoteku da imamo samo troškove. Mi nećemo pustiti niz vodu preduzeće, ali mora neko da snosi odgovornost zašto nije urađeno na vrijeme - rekao je Božović. 

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Luka Rakčević je poručio da se nova uprava u prvoj nedjelji mandata sastala sa bivšim direktorom Vodovoda.

- Vodovod je  teškoj situaciju. U prošloj godini preduzeće imalo je neto dobit 12.000, a planirana je bila 24.000. Godinama pratimo tu problematiku, imamo trend rasta zaposlenih, danas ih ima skoro skoro 600. Imali smo niz projekta koje je Glavni grad finansirao, nismo uspjeli da samnjimo gubitke na mreži, sada su preko 50 odsto. Preduzeće ima ogromnih problema bez priče o postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Vjerujem da će ova odluka biti nužnost kako bi obezbijedili uslove da preduzeće funkcioniše. Vodovod je 2009, 2014, 2015. godine imao milionske profite, danas sa tehnologijom koja je napredovala imamo neto dobiti 12.000 eura koliko jedna prodavnica suvenira može da ostvari - rekao je Rakčević. 

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac je rekao da treba da se zna da osnovni cilj preduzeća nije profit, nego ostvarenje javne funkcije.

-Licitirati sa dobiti na kraju godine je nevažno. U prethodne dvije godine izgrađena je mreža na Kakarickoj gori i na Dajbabama. Tamo su građani posle 20 godina dobili vodovodne priključke. U Vodovodu je 2018. godine broj zaposlenih bio veći, a na kraju mandata bivše uprave broj je manji za 48. Jedan od odbornika je na odboru predložio povećanje cijena vode. Povećanje vode bi bila katastrofalna odluka, mislim da treba da se bavite smanjenjem cijena vode ako postoje ključni argumenti da se ona smanji - rekao je Klikovac. 

Reagovala je Zdenka Popović, odbornica Demokrata, koja je poručila da je Klikovac iznio manipulaciju. 

- On je rekao da će Skupština Glavnog grada donijeti odluku o poskupljenju vode. Ja ga pitam zna li nadležnosti RAE, da li Skupština Galvnogn grada ima nadležnost da poveća cijenu vode. Vi znate da Vodovod donosi odluku kolika će biti cijena, da RAE utvrđuje posebnu formulu po kojoj se određuje, pa tek onda ide na sjednici Skupštine glavnog grada - rekla je Popović. 

Luka Rakčević je naveo da bez donošenja ove odluke teško da Vodovod može da funkcioniše. 

- Svake godine prosipamo vodu vrijednu deset miliona eura. Imate čitav niz stvari koje ukazuje na malverzacije- Ostavio bih reviziju za novog direktora. Ukoliko se postrojenje završi u predviđenom roku  - rekao je Rakčević.

Odbornik Građanske inicijative 21. maja Aleksandar Saša Zeković poručio je da će glasati za odluku. On je predložio da se jedna sjednica parlamenta posveti upravo preduzeću Vodovod.

- Treba pomoći Vodovodu. Glavni grad treba da preuzme dug i da rastrereti preduzeće - rekao je Zeković. 

Šef kluba odbornika Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić je naveo da je na Kakarickoj gori u poslednjih 20 godina napravljen samo most na Ribnici. 

- Smatram da Vodovod treba održati likvidnim. Porazno je da preduzeće ne može da izdvoji 160.000 eura da plati kredit i to je posledica lošeg vođenja preduzeća, prevelikog broja zaposlenih - rekao je Čarapić. 

Šef kluba odbornika SD-a Miloš Mašković smatra da što prije treba usvojiti odluku kako bi se pomoglo preduzeću. 

Odbornik Demokrata Mitar Vuković je naveo da je 20 godina parlament raspravljao o gradskim preduzećima. 

-  Svi problemi u GlavDPS-anom gradu napravio je DPS vladajući 30 godina. Mi smo Vodovod i ostala preduzeća formirali radi tekućeg održavanja - rekao je Vuković.  

Završena je rasprava o odluci o upotrebi sredstava stalne budzetske rezerve kojom je opredijeljeno 100.000 eura pomoći Turskoj za saniranje posledica zemljotresa. Odbornik DF-a Mitar Šušić saopštio je da podržava odluku.

–Imajući u vidu humane motive koji su se vodili da se donese odluka, mi ćemo je podržati - rekao je Šušić. 

Šef kluba odbornika Pokreta evropa sad Vasilije Čarapić je naveo da nije sporno donijeti ovakvu odluku i ispuniti zakonske obaveze. 

Odbornici nastavljaju sa radom u petak, 19. maja u 10 časova jer Demokratska Crna Gora ima sjednicu glavnog odbora. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:52