Умјесто књижаре биће усељена кафана / -Архива
16/01/2022 u 10:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НБ „Радосав Љумовић“ даје у закуп простор за градску кафану: Крчма усред народне библиотеке

Кад је Марко Миљанов Поповић, заједно са истакнутим Староподгоричанима, изградио Подгоричку читаоницу ни у примисли му није било да ће да служи за кафану, каже Перивоје Поповић

Народна библиотека „Радосав Љумовић“ расписала је позив за давање у закуп простора од 600 квадрата на Тргу независности. У питању је простор у којем је још 2016. године Град званично почео градњу градске књижаре. Како књижара није завршена Скупштина Главног града је, на предлог управе Града, крајем октобра 2020. године, донијели одлуку да се простор да у закуп, те да се у њему отвори кафана као наставак традиције некадашњег Радовча. Простор се састоји од приземља и првог спрата, може се закупити на десет година са могућношћу продужења закупа за додатних десет година. Минимална цијена мјесечног закупа, како је назначено у јавном позиву, је шест еура по квадрату без урачунатог ПДВ-а.

Књижевник Перивоје Поповић, који је двадесет година у Библиотеци био уредник издавачке дјелатности, иронично каже да све школе у Црној Гори, све просвјетне и културне институције, библиотеке... треба претворити у кафане.

image

Перивоје Поповић

-DUSAN DRAGOVIC

-Знао сам да се о томе прича да ће један дио библиотеке бити претворен у кафић, али сам ипак непријатно затечен. Огорчен сам, јер сам мислио да ће се од те замисли одустати. Кад је Марко Миљанов Поповић заједно са истакнутим Староподгоричанима изградио Подгоричку читаоницу ни у примисли му није било да ће да служи за кафану. Истина, постоје у великим градовима отворене књижаре у којима се књиге могу погледати, а притом сјести и попити кафа. Али ни у ком случају не бих дозволио и не разумијем да се у простору гдје је предвиђена библиотетска дјелатност отвара било каква крчма. Неспојиво је са духом књиге. Друга је ствар да је то замишљено као клуб књиге у коме се може попити кафа било би у реду. Подгорица је иначе у мањку културних институција. Због тога клуб књиге да, али крчма не - каже Поповић.

Он истиче да је чланство у библиотеци ионако смањено.

- У библиотеци су од када је загосподарио ДПС били непожељни читаоци другачијег мишљења, посјетиоци трибина...На трибинама су се најчешће промовисале књиге истих аутоара и то је утицало да је библиотека изгубила ауторитет. То је по дефиницији и по функцији народна библиотека. Нема потребе да вам тако нико гледа крвна. Једноставно, читалац је читалац, писац је писац...Нехватљиво ми да боца потуче књигу - каже Поповић.

Одборница УРА у Скупштини Главног града Милена Вуковић Секуловић сматра да је граду била потребнија градска књижара прије него кафана.

- У оквиру зграде библиотеке било је планирано да се отвори градска књижара и то има своју логику. Међутим, од тога се одустало и отвориће се градска кафана по угледу на прошлост, која је раније јавила у том дијелу. Међутим, град се у односу на вријеме када је Радовче било на тргу знатно измијенило. Може се рећи да и у центру града има превише кафана а граду је дефинитивно потребно још културних садржаја, па сам мишљења да је ипак, требало направити градску књижару – наводи Вуковић Секуловић.

Са друге стране Андрија Кликовац, одборник ДПС-а, подржава отварање градске кафане у оквиру библиотеке.

- С обзиром на бројне инвестиције у области културе на нивоу Подгорице – Куслевова кућа, реконструисана библиотека 2 Радосав Љумовић2, Арт галерија, Модерна галерија, стекли су се услови да у овом простору буде градска кафана. Градска кафана биће по узору на сличне угоститљске објекте у европским метрополама, а који се углавном налазе на главним трговима и пружају другачију угоститељску понуду грађанима и туристима – навео је Кликовац. Н.С.-А.Д.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:50