ilustracija / - FOTO - UNSPLASH: JOHN SCHNOBRICH
02/09/2024 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NVO “Mladi Romi Podgorice” realizuju projekat osposobljavanja Roma i Egipćana

Tim NVO “Mladi Romi Podgorice” je potpisao ugovor o finansiranju novog projekta zahvaljujući Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava.

- Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, shodno Zakonu o nevladinim organizacijama, od 2018. godine se raspisuje javan konkurs za dodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinim organizacijama i sedmu godinu za redom dodjeljuje najveće iznose za prioritetne oblasti zaštite ljudskih prava (rodna ravnopravnost, zaštita i promocija jednakosti lica sa invaliditetom, zaštita prava manjina, unapređenje prava romske i egipćanske populacije, unapređenje prava i sloboda LGBTI zajednice i interkulturalnost)- navodi se u saopštenju.

NVO “Mladi Romi Podgorice” će realizovati projekat „Osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina“, koji ima za cilj veći  nivo obrazovanih i stručno osposobljenih pripadnica  i pripadnika  romsko- egipćanske zajednice za određena zanimanja.

- Glavni razlozi niske zaposlenosti Romkinja/Romi  i Egipćanki/Egipćana  se primarno ogledaju u segregaciji  zajednice, gdje čak i u situaciji nedovoljne konkurentnosti romsko- egipćanske zajednice na tržištu rada, drugi faktori kao što su anticiganizam i diskriminatorne prakse poslodavaca, imaju presudni uticaj na njihovu nezaposlenost. Kao rezultat diskriminatornih praksi, romsko- egipćanska zajednica ima pristup, u najvećem broju slučajeva, isključivo neformalnoj ekonomiji i nesigurnim radnim zanimanjima koja su veoma slabo plaćena- navodi se u saopštenju.

Aktivnosti projekta „Osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina“ će početi sa realizacijom već tokom Septembra mjeseca, o čemu se javnost biti blagovremena obaviještena.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 02:55