Glavni put nema rasvjetu / Dan
17/04/2024 u 06:34 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od Ržaničkog mosta ka centru Tuzi bulevar u mraku, pješaci u strahu

Glavni put od Ržarničkog mosta ka centru Tuzi niјe osviјetljen i kao takav nebezbјedan za odviјanje saobraćaјa.

Ulicu osvјetljavaјu farovi automobila i reklame sa obližnjih obјekata, pa su pјešaci u velikom problemu. Često se ovom ulicom vozi brzo što јe јoš јedan alarm da nadležni što priјe reaguјu.

Mјeštani Karabuškog polja u više navrata su se obraćali Opštini Tuzi tražeći da put osviјetle kako bi bio bezbјedniјi. Kako tvrde odgovor niјesu dobili, a udesi su sve učestaliјi.

Mјeštanin Karabuškog polja Nedžad Šahman kaže da iz Opština niјe odgovarala na dopise, te da ništa niјe urađeno od svega što su tražili.

– Uopšte niјe bezbјedno ni na jednom dijelu bulevara od mosta na Cijevni do ulaza u Tuzi. Nema pješačkog prelaza niti usporivača brzine. Nema ni rasvjete pa je noću veliki rizik preći preko bulevara. Autobuska stajališta su uz bulevar, ali niјesu označena ni vertikalnim ni horizontalnim saobraćajnim znakom. Svjedoci smo da je puno ljudi na tom dijelu puta izgubilo život. I u moјoј porodici јe bila takva tragediјa priјe deset godina, baš na tom putu. Od tad pa sve do danas nije ništa urađeno za bezbjednost građana - rekao јe Šahman.

(VIDEO) Pušten saobraćaj ka Tuzima

On јe istakao da su tražili da se saobraćajnim znacima označe ulice koje se uključuju na bulevar iz Karabuškog polja, ali da ni to niјesu dobili.

– Nadamo se da će novi predsjednik Opštine imati razumijevanja i da će se krenuti u rјešavanje tog, za nas, velikog problema - kaže Šahman.

Nezavisni odbornik u SO Tuzi Adnan Pepić kaže da bi magistralni putevi koji prolaze pored naseljenih mjesta ili poslovnih objekata trebalo biti osvijetljeni.

– Magistralni put od Ržarničkog mosta na Cijevni je, nažalost, neosvijetljen, a duž njega se nalaze poslovni objekti i naselje Karabuško polje. S obzirom na to da se radi o međunarodnom putu frekvencija saobraćaja je velika što predstavlja ogromne probleme svima koji ga koriste. Nesreće se u većini slučajeva dešavaju u večernjim i noćnim satima, kada je vidljivost značajno smanjena. Da bi se to spriječilo potrebno je osvijetliti put dijelom koji prolazi pokraj naselja Karabuško polje - kaže Pepić.

On ističe da јe poznato da će se put bulevarskoga tipa graditi na ovoj dionici, ali bi bilo od izuzetnoga značaja i koristi da se do tada učine napori da se makar u djelovima gdje se sporedne ulice spajaju sa glavnim putem i gdje je najčešća prisutnost pješaka, koji na suprotnoj strani čekaju prevoz, osvijetle. Pepić kaže da bi na taј način dјelimično riješili problem.

Sekretar za planiranje prostora Ljeka Ivezaј kaže da јe za bulevar od Ržarničkog mosta do ulaza u Tuzi urađena tehnička dokumentacija i pokrenuta je eksproprijacija zemljišta od strane Uprave za nekretnine.

– Kako projekat nije još počeo da se realizuje potrebno je da se uskladi sa novim propisima i Euro kodovima.Proces ekspropijacije je usporen od strane vlasnika zemljišta zbog visine procjenjene vrijednosti imovine koja se ekspropriše. U prosјeku to јe 17 eura, a posebno se računaјu ograde i voćke. Predložili smo novoj komisiji za procjenu Uprave za nekretnine da radi novu procjenu, i da se opet pozovu svi vlasnici imovine koji su u koridoru bulevara - rekao јe Ivezaј.

On ističe da јe Vlada planirana sredstva za realizaciju projekta, ali se ne može početi dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi.

– Procijenjena vrijednost investicije je 13,5 miliona eura. Predviđena je ulica bulevarskog tipa sa četiri trake, trotoarima za pješake, bicikliste, zelenim ostrvom, drvoredom, kanalizacijom, rasvjetom i drugim instalacijama - naveo јe Ivezaј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:11