Ranka Otasević na sjednici odbora / -NATASA SPAIć
23/07/2024 u 10:54 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odbornica Pokreta za Podgoricu uzdržana o razrješenju gradonačelnice i skraćenju mandata Skupštini

Odbornica Pokreta za Podgoricu Ranka Otaševića bila je udržana tokom glasanja o inicijativama za razrešenje gradonačelnice i skraćenju mandata Skupštini tokom glasanja na sjednici odbora za statut i propise

Članovi odbora za statut i propise predložiće Skupštini Glavnog grada da odbije inicijativu opozicije o razrješenju gradonačelnice Podgorice Olivere Injac, ali i skraćenju mandata Skupštini Glavnog grada. Da se odbiju inicijative opozicije glasali su Mitar Šušić (NSD), Ljiljana Maraš (Demokrate), odbornici PES-a Anđela Mićović i Branislav Radičević, dok je Ranka Otašević (Pokret za Podgoricu) bila uzdržana tokom glasanja.

Sjednica odbora za statut i propise bila je zakazana za 8 časova ali zbog nedostatka kvoruma nije održana, pa je pomjerena za 9:30 časova.

Obrazlažući inicijativu Miloš Mašković, odbornik SD-a, je naveo da je inicijativa u skladu sa zakonom, te da misli da je mišljenje inicijative "irelevantno i politički motivisano".

Odbor će predložiti Ustavnom sudu da odbije inicijativu advokata Dražena Milačića i Dijane Peković za ocjenu ustavnosti i saglasnosti člana Odluke o komunalnom redu koji propisuje da se dio javnih površina može privremeno zauzeti postavljanjem žardinjera, zaštitno - ukrasnih stubića, zaštitnih ograda, klupa, tendi i suncobrana, a na osnovu odobrenja nadležnog organa lokalne uprave Glavnog grada. Advokati su se na inicijativu odlučili nakon što su na manjem dijelu Bulevara Ivana Crnojevića postavljeni plastični stubići, a isprekidana linija pretvorena u punu liniju što, kako navode advokati, predstavlja grubu povredu zakonskih odredbi i povredu prava građana.

Data je saglasnost na završni račun budžeta Glavnog grada za prošlu godinu, ali i na odluku o osnivanju Centra za održivi razvoj Glavnog grada Podgorice. Sekretarka za lokalnu saradnju i civilnim društvom Slađana Anđušić je navela da je zadatak nevladinih organizacija utvrđivanje prioritetnih oblasti za koje će se aplicirati.

Odbor je predložio Skupštini da usvoji izmijenjenu odluku o osnivanju RTV "Podgorica". Predsjednik odbora Mitar Šušić je ponovio da je u pitanju usklađivanje odluke sa novim zakonom.

Skupštini Glavnog grada biće predložen novi cjenovnik Sportskih objekata. Direktor preduzeća Aleksandar Vučković saopštio je cjenovnik ima saglasnsot odbroa direktora i Sekretrijata.

- Prošle godine smo na gradskim bazenima imali gubitak 200.000 eura, ovim povrćanjem karte sa dva i po na četiri eura mi bi taj gubitak prepolovili. Novi cjenovnik bi se primjenjivao od 1. oktobra – rekao je Vučković.

Odbornik SD-a Miloš Mašković je rekao da je u pitanju jedno u nizu povećanja cijena u glavnom gradu.

–Ovo povećanje spada u jedno opravdanije jer smo si svjesni ekonomske situacije u kojoj žive građani – rekao je Mašković.

Data je saglanost o raspodjeli ostvarene dobiti i pokriću gubitka Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice u 2023. godini, kao i za informaciju o pripremljenosti turističke sezone u Glavnom gradu Podgorici u 2024. godini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:18