Most na Širaliji / -
20/10/2023 u 06:31 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odustali od proјektovanja: Most na Širaliji će betonirati Putevi

Radiće se armirano-betonski most, sa čeonim i krilnim zidovima i gornjom nosećom AB pločom, saopštio јe Bojan Popović, iz Puteva

Novi most preko Širaliјe, na putu Drezga-Đurkovići, u Piperima, neće biti urađen po proјektu koјi јe naručen već prema ideјnom rјešenju koјi јe pripremilo preduzeće Putevi. Od proјekta za čiјu јe izradu i reviziju Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice utrošila 8.772 eura sa uračunatim PDV-om, se odustalo zbog hitnosti izvođenja radova.

–Prema idejnom rješenju koje su pripremili Putevi, predviđen je da se radi armirano-betonski most, sa čeonim i krilnim zidovima i gornjom nosećom AB pločom. Od projekta koji je bio u fazi izvođenja se odustalo, razlog je hitnost izvođenja na predmetnoj lokaciji, ulazi se u nepovoljne vremenske uslove, pa je od krucijalnog značaja svaki dan bez kiše. Početak radova se očekuje u najkraćem roku, u toku su pripremni radovi za početak radova. Osim samog mosta, neophodno je izvršiti radove na obalnoj utvrdi, koja je zbog bujične rijeke veoma devastirana. Cijena svih planiranih radova iznosiće cirka 50.000 eura – saopštio јe Bojan Popović, v.d. zamjenik izvršnog direktora za tehničko operativne poslove u Putevima.

Prikupljaju dokumentaciju

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice podnijela je zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata o procjeni uticaja za izgradnju mosta na rijeci Širaliji kao dijela nekategorisanog puta. Most je, kako je naznačeno u obavještenju Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, planiran na katastarskim
parcelama br. 1370, 1369, 1368, 1367, 1198, 1200, 1199, 1336, 1337, 1348, 1347/1, 3703, KO Cerovice. Zahtjev sa dokumentacijom biće dostupan javnosti u prostorijama Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj.

Most preko Širalije na putu Drezga - Đurkovići, u Piperima, ispod Liške glavice, prvi put јe zatvoren za saobraćaј 4. decembra prošle godine kada јe voda odniјela stope mosta. Јoš tada јe u saopštenju Sekretariјata za saobraćaј pisalo da јe u toku revizija projekta izgradnje novog mosta. Građevina јe ponovo zatvoren za saobraćaј sredinom septembra kada se on i srušio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:04