Одборници опозиције и власти у градском парламенту / IVAN PETROVIC-IPE
22/11/2021 u 06:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опозиција о Нацрту буџета Главног града за наредну годину: Због новог запошљавања смањили капитални буџет

Кроз нацрт буџета поново се издвајаjу средства за изградњу моста и надвожњака на риjеци Рибници, изградњу Градског позоришта, реконструкцију Трга Божане Вучинић, наводи Јанко Крстовић (Демократе)

Буџет Главног града за 2022. годину обиљежиће као и много пута до сада преписивање проjеката од капиталне важности за грађане као и подjеднака издваjања средстава коjа су последица лошег рада градске управе и служби коjи су потрошили календарску годину, а од преписаних проjеката нема ни назнака да ће се помjерити са мртве тачке, оцијенио је Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа у Скупштини Главног града. Градска каса у наредној години планирана је на 93.457.000 еура што је за 465.000 еура више у односу на овогодишњи буџет. Локална самоуправа у наредној години планирана је и и да запосли нова 74 радника, што ће за последицу имати и увећано издвајање новца за бруто зараде па ће у наредној години за ову намјену бити издвојено 12.416.780 еура што је за 1.085.000 еура више него што је било планирано у 2021. години. Капитални буџет Главног града планиран је на 50.110.800 еура што је за 819.200 еура мање него у овој години.
Јанко Крстовић наводи да ће грађани и у наредној години поново издвајати новац за исте пројекте.
–Кроз нацрт буџета поново се издвајаjу средства за изградњу моста и надвожњака на риjеци Рибници, затим за изградњу Градског позоришта, коjе jе давно требало бити завршено, као и за реконструкцију Трга Божане Вучинић са подземном гаражом. Новац ће бити издвојен и за трг Анови, зелену пиjацу, саобраћаjницу од Трешњице до Гошића у Голубовцима. У диjелу издатака из буџета згодно jе споменути да се очекуjе повећање средстава коjа су предвиђена за запослење нових лица у управи и службама Главног града, што само показуjе да су челни људи у садашњоj управи Града свjесни да их очекуjе пораз на наредним локалним изборима па покушаваjу да што већи броj своjих приjатеља, кумова, родбине и партиjских другарица и другова убаце на одређена радна мjеста – навео је Крстовић.

Кликовац: Наставља се раст прихода

Одборник ДПС-а Андрија Кликовац сматра да је нацрт буџета за наредну годину потврда да jе успостављен одрживи систем локалних финансиjа. Он наводи да се и у наредној години наставља континуирани раст прихода.
–Новац грађана се троши за нове проjекте у свим мjесним заjедницама односно биће инвестирано 50,1 милион еура. Готово у Црноj Гори да нема локалне управе, коjа преко половине буџета усмjери у развоjне локалне проjекте. Опозициони прваци и не присуствуjу сjедницама одбора за финансиjе нити предлажу амандмане на план буџета у претходним годинама, jер су ипак свjесни чинjенице да су финансиjе у Граду стабилне, потрошња рационална и да jе циљ динамичан развоj Подгорице – наводи Кликовац.

У наредној години, како наводи Кликовац, предвиђена jе набавка аутобуса за два милиона сопствених средстава.

–Предвиђено је задужење од четири милиона еура за набавку jош jедног контигента аутобуса како би мрежа jавног превоза у потпуности била обновљена. С обзиром да министар финансиjа врши опструкциjу могућни набавке аутобуса из кредитног задужења, одласком у политичку прошлост Владе, ова опструкциjа биће риjешана и задовољен интерес грађана Подгорице – поручује Кликовац.


Увећање буџета за наредну годину за скоро пола милиона еура за Милену Вуковић Секуловић, одборницу УРА, посљедица је планираних запошљавања.
–То се може закључити на основу повећаних расхода за плате за које је планирано преко милион еура више него ове године. Са друге стране, имамо мањи капитални буџет него 2021. године. Буџетом за 2022. годину планирана jе и куповина нових аутобуса, што и даље не рјешава проблем огромних гужви у граду коjи су последица како огромног броjа аутомобила тако и неадекватне путне инфраструктуре. Вољела бих да видим да се буџетом планира изградња посебних трака за аутобусе, отварање нових линиjа и промоциjа градског саобраћаjа како би смањили и гужве и наравно загађење ваздуха у граду – наводи Вуковић Секуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:24