/ -IVAN PETROVIC-IPE
31/08/2024 u 11:44 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

OŠ "Novka Ubović" u eko projektu: Radionice o reciklaži otpada

Tokom projekta škola će dobiti 3D štampač, PETK-a, laptop, četiri eko kante i četiri eko klupe, a planirano je da se sakupi oko 200 kilograma plastičnog otpada i 300 kilograma papira.

Učenici i nastavnici Osnovne škole "Novka Ubović" učestvovaće u projektu EkoArtLab koji će obuhvatiti radionice  o reciklaži, održivom razvoju i kreativnom upravljanju otpadom. Projekat će trajati šest mjeseci, sprovešće ga fondacija „Čini dobro”, a finansira ga Fond za inovacije Crne Gore kroz program za realizaciju edukativnih programa u oblastima pametne specijalizacije.

– Projektom želimo promovisati odgovorno ponašanje prema prirodi, ali i dati doprinos razvoju kritičkog mišljenja, te iznošenja novih, kreativnih i inovativnih načina zarješavanje  problema vezanih za održivuživotnu sredinu, kroz primjenu principa cirkularne ekonomije i inovacija. Projekat će doprinijeti stvaranju sigurnijeg i zdravijeg ambijenta u školi zahvaljujući pravilnom odlaganju otpada, korišćenju otpada kao sirovine kroz proces reciklaže i usvajanju obrazaca odgovornog odnosa prema životnoj sredini. Sve ovo će omogući edukacija kroz četiri tematska obrazovna pristupa i to -  eko radionice: Briga o planeti = briga o tvojoj budućnosti; 3D PrintLab: od ideje do stvarnosti,  #ECOHEROES, od papira do juvelira – saopštila je Marija Manja Jovović, direktorica Fondacije „Čini dobro“.

Projekat će obuhvatiti 17 radionica, u kojima će učestvovati najmanje 150 učeniak i učenica od šestog do devetog  razreda, kao i deset prosvjetnih radnika.

– Projekat, koji će u našoj školi realizovati Fondacija „Čini dobro“, se odlično uklapa u naše aktivnosti, jer će doprinijeti podizanju i osnaživanju  ekološke svijesti kod učenika i zaposlenih. Ono što projekat EkoArtLab čini posebnim jeste pristup edukaciji, jer pored  teorijskog znanja, pruža mogućnost sticanja praktičnih vještina. Naime, izrada  nakita od papira, predmeta od plastike na 3D štampaču, filamenta na PETK-u, upoznavanje sa  pozitivnim primjerima iz zajednice kako se rješavanje problema otpada može pretvoriti u kreativne i korisne predmete za cjelokupno društvo, kao što je proizvodnja eko daske i predmeta od nje, uticaće, između ostalog, na njihovu kreativnost i razvoj preduzetničkih vještina. Posebno nas raduje što će učenici imati priliku da stečena znanja odmah primijene u praksi, što će dodatno osnažiti njihov osjećaj odgovornosti prema životnoj sredini – rekla je Ljiljana Ražnatović, direktorica ОŠ „Novka Ubović”. 

Tokom projekta škola će dobiti 3D štampač, PETK-a, laptop, četiri eko kante i četiri eko klupe, a planirano je da se sakupi oko 200 kilograma plastičnog otpada i 300 kilograma papira.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 02:38