Ljiljana Ćorac Ražnatović / Dan
26/08/2024 u 07:17 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Osnovna škola "Novka Ubović" ima 70 đaka iz Rusije i Turske

Osnovna škola "Novka Ubović" ima preko 70 đaka koјi su sa drugog govornog područja. Kako јe kazala Ljiljana Ćorac Ražnatović, direktorica škole, dјeca su uglavnom iz Ruske Federacije i Turske.

– Učenici koјi su upisani sa drugog govornog područja nastavu pohađaju sa našom djecom, ali se za njih pravi individualni plan podrške. Nastavnici nastoje da im posebno ukažu na ono što treba da usvoje i što im je, prvenstveno, važno za snalaženje u sredini. Zadnje dviјe godine organizovali smo časove našeg јezika, koјi se održavaјu dva puta sedmično. Sve je to podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija koje je dodatno izdvajalo sredstva za taj vid podrške. Nastavu su vodili nastavnici sa znanjem engleskog i ruskog jezika – kaže Ćorac Ražnatović.

Ćorac Ražnatović kaže da su ove godine upisali šest odjeljenja prvaka i da sada škola broјi 750 učenika.

– Jedno odjeljenje prvaka nastavu će pohađati po CLIL pristupu. Ti učenici će dio redovne nastave koјi prate nastavu i na engleskom jeziku. Glavni cilj ovog pristupa јe razvijanje motivacije i pozitivnog stava prema učenju engleskog, kao stranog jezika, jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku i veća izloženost engleskom jeziku u toku nastave. Nastavnici su već uveliko uključeni u obuke po kojima će ove godine unositi novine u svoj rad i metodiku obučavanja. Peti razred prolazi obuku "Digitalne tehnologije za igru i učenje" u organizaciji Fondacije Milrobit kao i UNICEF-a – ističe Ćorac Ražnatović.

Počeo upis đaka u prvi razred osnovne škole

Ona ističe da će dјeca nastavu pohađati u dvije smjene.

– Učenici prvog razreda nastavu će pohađati od 7:45 časova, a učenici trećeg ciklusa od 7:30 sati. Za učenike od drugog do petog razreda obezbiјedili smo drugu smјenu – navodi Ćorac Ražnatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 08:30