Gradonacelnice Krajove i Podgorice / -NATASA S
02/07/2024 u 10:44 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(Foto)Otkriven spomenik Mihaju Emineskuu: Simbol prijateljstva sa rumunskim narodom

Spomenik je znak dubokog poštovanja prema jednom od najvećih književnika, kazala je Olivera Injac

Podgorica danas slavi pjesnika. Gradonačelnice Krajove i Podgorice Lia Olguta Vasilescu i Olivera Injac sa ministrakom kulture i medija Tamarom Vujović otkrile su spomenik rumunskom pjesniku, romanopiscu, filozofu i novinaru Mihaju Emineskuu. Spomen - bista je na uglu Ulice kralja Nikole i mosta braće Zlatičanin. Stihovi "Daleko sam od tebe i sam pokraj vatre, u mislima prolazim život bez sreće ..." imaće svoj novi život na obali Ribnice. 

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović saopštila je da je otkrivanje spomenika simbol uvažavanja koji gajimo prema rumunskom narodu.

–Mihaj Eminesku je jedna od najstaknutijih ličnosti rumunske kulture. On je najveći rumunski pjesnik koji je oblikovao rumunski jezik kao što je Šekspir oblikovao engleski jezik.  Znamo da je biti pjesnik jednako načinu postojanja. Eminesku i Njegoš su doprinijeli nacionalnom iditentitu dva naroda. Neka  ovo spomen-obilježje bude simbol važnosti kulture i prijateljstva  - rekla je Vujović.

Gradonačelnica Olivera Injac kaže da otkrivanjem spomenika odajemo počast književnosti i kulturnom povezivanju.

–Eminesku je simbol romantičarske epohe čije riječi i dalje odjekuju kroz stoljeća. Danas odajemo počast njegovom izuzetnom talentu. Ovaj spomenik je znak dubokog poštovanja prema jednom od najvećih književnika. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. Nadam se da će ovaj spomenik biti mjesto okupljanja - rekla je Injac.

Gradonacelnica Krajove Lia Olguta Vasilesku navodi da je Eminesku nije samo pjesnik nego je sreća i duša nacije.

–Kao što Njegoš za vas predstavlja dušu, to je i on za nas - rekla Vasilesku. 

Počasni konzul Crne Gore i predsjednik Međunarodne akademije "Miahi Eminesku" Jan Dianesku poručio je da je otvaranje spomenika dokaz da poezija gradi mostiove, zahvaljujući kojima narodi mogu da posjećuju jedni druge. 

–Otkrivanje biste Mihaja Emineskua, našeg narodnog pjesnika, u samom srcu Podgorice, a kasnije i biste Petra Petrovića Njegoša u srcu Krajove,  znači dva srca blizanca i dva grada koja su oduvijek zbratimljena, koji poštuju svaki drugi, podžavamo jedni druge i zajedno pripremamo drugačiju budućnost, u Evropi bez granica – rekao je Dianesku. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 12:27