Planiraju brendiranje meda i uspostavljanje sistema ”žiga kvaliteta” i ”fair trade” / SHUTTERSTOCK-ФОТО: SHUTTERSTOCK
13/08/2024 u 18:15 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Planiraju brendiranje meda i uspostavljanje sistema "žiga kvaliteta" i "fair trade"

Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada u cilju podrške i veće konkurentnosti pčelara pokrenula je inicijativu sa predstavnicima NVO Udruženje pčelara Podgorica i NVO Crnogorska pčela za nabavku kvalitetne i uniformisane staklene ambalaže za pakovanje meda

Podsticajna podrška Glavnog grada od 4.000 eura, odnosno maskimalnih 2.000 eura po jednom udruženju podrazumijevaće pokrivanje troškova do 80 odsto za nabavku staklene ambalaže za pakovanje meda, dok će 20 odsto troškova pokriti udruženja, to jest pčelari zainteresovani za ovaj podsticaj.

Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Boris Spalević kaže da je saradnja sa oba pčelarska udruženja profesionalna i inkluzivna. On tvrdi da je ovo samo početak saradnje i da će se u budućem periodu dodatno raditi na jačanju konkurentnosti i poboljšanju pakovanja dizajna finalnih proizvoda, ne samo meda, već i propolisa, matične mliječi, medovine i drugih kozmetičkih preprata od meda. Spalević ističe da јe nakon nabavke kvalitetne ambalaže, u planu i brendiranja meda koji dolazi iz različitih područja Glavnog grada, a fokus i zajednički cilj treba biti uspostavljanje sistema "žiga kvaliteta" i "fair trade" sertifikata, gdje će se posebna pažnja usmjeriti na pčelare koji se bave organskom proizvodnjom koja je zahtjevna.

U fazi pripreme je i projekat GPS obilježavanja pčelinjaka, a Služba očekuje da će se u skorijoj budućnosti putem GPS uređaja locirati svi pčelinjaci i da će se dobiti jasna evidencija pčelinjaka, brojnog stanja pčelinjih društava i zauzetosti pčelinje paše. Služba za podršku ponjoprivredi planira da pokrene i zajedničke projekte sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprirvede, a sa ciljem podrške pčelarstvu, razvoju agroturizma.

– Sektorski potencijal za razvoj pčelarstva i agroturizam u Glavnom gradu postoji, očekuje nas dalji zajednički rad i siguran sam da će strateškim planiranjem, realnim sagledavanjem mogućnosti i konkretnim aktivnostima, korak po korak, kao što to sada i činimo, ovaj sektor usmjeravati u pravcu održivog i ubrzanog razvoja – zaključuje Spalević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 12:37