Sanja Radulović / - FOTO: MIćKO VUJISIć
11/01/2024 u 10:16 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Rušenje Lamele C u podgoričkom naselju Ljubović; Radulović: Stanarima koji su u zgradi ukazana medicinska pomoć

U pitanju su tri vlasnika stana. Hitna pomoć je u pripravnosti jer će njihova intervencija najvjerovatnije biti potrebna, kaže Radulović

Punomoćnica vlasnika stanova Sanja Radulović kazala je da je stanarima koji su u zgradi ukazana medicinska pomoć. 

- U pitanju su tri vlasnika stana. Hitna pomoć je u pripravnosti jer će njihova intervencija najvjerovatnije biti potrebna. Tu su i policija i Gradjevinska inspekcija bez naloga ušli u privatnu svojinu trećih lica bez ikakvog rješenja o rušenju - kaže Radulović. 

Ona je istakla da 15 vlasnika stanova boravi u zgradi te da imaju namjeru da tu ostanu i da brane imovinu.

- Pozivam premijera, resornog ministra i gradonačelnicu, ombudsmana, međunarodne i NVO organizacije da se uključe u ovaj problem. Ovo što se jutros desilo je grubo kršenje zakona - ističe Radulovic. 

Radulović kaže da osim vlasnika stanova trpe i stanari kompletnog kvarta jer je isključena struja i voda. Ona kaže da vlasnici stanova traže da se obustavi rušenje i postupi se u skladu sa zakonom. 

- Ukoliko nemaju nalog za ulazak u privatni posjed, a nemaju, da odstupe od postupka izvršenja. Ukoliko nemaju rješenje o izvršenju, a nemaju, tražimo da odstupe od postupka i da se ovaj problem ne rješava na način što će se rušiti zgrada. Stanari su spremni da razgovaraju, jer rješenje ovog problema se može naći kroz dijalog, ne nasilnim ispadanjem na imovinu i nasilnim rušenjem - rekla je Radulović.

Radulović kazala je da je počelo rušenje zgrade Lamele C iako se u njoj nalazi oko 15 vlasnika stanova. Veliki broj policijskih službenika rano jutros blokirao je sve prilaze zgradi Lamela C u podgoričkom naselju Zabjelo.

Radulović je kazala da inspekcija sprovodi rušenje zgrade.

"Rušenje je počelo prije desetak minuta, u zgradi se nalaze vlasnici zgrade, unutra je oko 15 osoba. Iako su vlasnici tu inspekcija istrajava u svojoj namjeri", kazala je ona. 

"U 4:30 sati policija je bez ikakvog naloga nadležnog suda ušla u privatnu imovinu vlasnika stanova", kazala je Radulović.

Kako je kazala, nakon pola sata pojavila se i građevinska inspekcija, a inspektor, tvrdi Radulović, ne posjeduje rješenje o izvršenju.

image

Policija obezbjeđuje rušenje Lamele C ispod Ljubovića

- FOTO: ANDRIJANA DABANOVIć

"Nijedan dokument ne postoji o tome da se može izvršiti danas izvršiti rješenje", tvrdi Radulović.

"Još od 20. decembra oni se nalaze u svojim stanovima i pokušavaju da odbrane svoju imovinu, ovo jeste njihova imovina ali država iz svojih razloga je sprovela ove radnje dovodeći njih u opasnost", dodala je Radulović.

Ona je istakla da se pripremaju krivične prijave protiv osoba koje su, kako je kazala, nezakonito ušla u svojinu vlasnika stanova.

"Sljedeći korak je krivična prijava protiv lica koja su nezakonito ušla u privatnu svojinu trećih lica, odnosno vlasnika stanova jer se mora utvrditi odgovornost.Tužba protiv države je neminovna", istakla je ona. 

image

Policija obezbjeđuje rušenje Lamele C ispod Ljubovića

- FOTO: ANDRIJANA DABANOVIć

Kako prenosi TVCG, pojedini vlasnici stanova spriječeni su da dođu do zgrade čije rušenje je bilo planirano za 20. decembar. U pitanju je jedna od tri zgrade u naselju Zabjelo, koje je gradila firma "PS Gradnja".

Ispred zgrade su oko pet sati stigla i dva kamiona dok se policijski sluzbenici mogu vidjeti i na samom ulazu u zgradu. 

Oko 5.30 časova iz preventivnih razloga, stiglo je i jedno vozilo hitne pomoći. 

U zgradi se nalazi i jedan broj vlasnika stanova sa svojim advokatom i kako su nam kazali, ne žele da napuste zgradu. 

Podsjetimo, juče nije postignut dogovor između vlasnika stanova stambene zgrade Lamele C i ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića. Predstavnici stanova saopštili da im je ponuđena pravna pomoć kako bi dobili obeštećenja, ali da su je oni odbili jer bi trebalo da čekaju četiri godine do rješenja tog problema.

image

Policija obezbjeđuje rušenje Lamele C ispod

- FOTO: ANDRIJANA DABANOVIć

Ministarstvo urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine donijelo je 5. decembra 2023. rješenje, kojim je dozvoljeno prinudno izvršenje rješenja o rušenju, iz marta 2019. godine. Potom je investitor najavio da će sam srušiti objekat 20. decembra prošle godine, ali do toga nije došlo.

Građani su se tog dana okupili ispred zgrade kako bi spriječili rušenje zgrade. Predstavnik stanara Čedmir Radičević kazao je da je rušenje obustavljeno zbog toga što je iz Ministarstva stiglo obrazloženje da će se čekati odluka Upravnog suda, jer je u pitanju upravni spor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:48