11/06/2024 u 17:14 h
Nataša Spaić, Mićko VujisićNataša Spaić, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO/ FOTO) Čarapić: Nema raspuštanja Skupštine Glavnog grada

I dalje je teško pronaći zajednički jezik sa Pokretom za Podgoricu i sumnjam da se radi o nekoj bočnoj političkoj agendi koja, ukoliko bi se eliminisala u korist građana, dogovor bi bio napravljen za nekoliko minuta, kaže Čarapić

Završen je sastanak parlamentarne većine u lokalnom parlamentu koja se sastala kako bi se riješila kriza vlasti nastala istupanjem pet odbornika iz Pokreta Evropa sad. Nakon sastanka, pred novinare je stala Branka Bošnjak, predsjednica odbora PzP-a Glavnog grada, koja je saopštila da je dogovoreno da se odbornici Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu narednih dana sastanu i da rezultate prezentuju u ponedjeljak za kada je zakazan novi sastanak vladajuće većine.   

– Nakon dugog i u nekim momentima prilično žučnog sastanka na kraju smo došli do  zaključaka i malo su spuštene tenzije. Znam da nije lako kad se neka partija dijeli i onda je tu višak emocija i to onda ide na neku možda i ličnu ravan. Neko kaže da nije kriza, ali jeste, već je vidljivo da ipak većina u Glavnom gradu zavisi od pet odbornika Pokreta za Podgoricu i bez njih mi nemamo većinu. Uspjeli smo da dođemo do zaključka da odbronici PES-a i Pokreta za Podgoricu ovih dana sastanu i da se nakon toga mi ponovo sastanemo u ponedjeljak. Do tada oni treba da pokušaju da naprave dogovor – rekla je Bošnjak. 

Bošnjak navodi da su pojedini učesnici sastanka bili protiv skraćenja mandata Skupštini Glavnog grada. 

– Bilo je i nas koji smatramo da ne treba mrcvariti ako nema dogovora, da ne treba ići na to da bude nekakva prinudna uprava ili ne znam šta. Treba da se dogovorimo imamo li mi većinu ili ne, ako je nemamo da se razilazimo. Čak je i moj predlog bio da ako nemamo taj dogovor, da svi zajedno potpišemo skraćenje mandata. Hoću da vjerujem da će se ipak dogovoriti. Meni, sa ovim političkim iskustvom koje imam, čini se da bi se dogovor vrlo lako mogao postići. Sad je pitanje samo iskrenosti, da li su svi iskreni u ovoj priči, a to će se brzo vidjeti. Apelujem na njih da se malo svi uozbiljimo jer u suprotnom šaljemo građanima loša poruka. Imati značajnu većinu, a doći do krize posle toliko čekanja promjena u Podgorici, meni je pomalo neozbiljno, ali ako je to realnost, ja nisam za političko mrcvarenje – poručila je Bošnjak.

Vladajuća većina neće skratiti mandat Skupštini Glavnog grada, saopštio je Vasilije Čarapić,  (PES). To je bila prva konkretna informacija sa sastanka parlamentarne većine u lokalnom parlamentu koja se sastala kako bi se riješila kriza vlasti nastala istupanjem pet odbornika iz Pokreta Evropa sad.

– Stav vladajuće većine je da nema raspuštanja Skupštine Glavnog grada. Niko ne isključuje kao krajnju opciju, ali ne vidim da je to odbornicima Pokreta za Podgoricu primarna opcija barem to nisu deklarisali na ovom sastanku. Konkretnih predloga Pokreta za Podgoricu nije bilo na sastanku. Mi ih tražimo, i umjesto da ih dobijemo imamo blokadu rasčišćavanja situacije. Koaliciona većina je zadovoljna sa funkcionisanjem kako se vodi grad. Tek šest mjeseci funkcionišemo sa sistemom koji je u kontroli nove strukture. Ima još dosta posla - naveo je Čarapić.

On kaže da većina koalicioniih subjekata ne vidi izazove koji se ne mogu prevazići.

– Mnogi smatraju da do dogovora može doći. Na tom fonu smo i mi, uvijek navijamo za stabilnost. I dalje je teško pronaći zajednički jezik sa Pokretom za Podgoricu i sumnjam da se radi o nekoj bočnoj političkoj agendi koja, ukoliko bi se eliminisala u korist građana, da bi dogovor bio napravljen za nekoliko minuta. Ovako smo i dalje nedefinisani šta je to što treba uraditi da bi se stvar stabilizovala do kraja - naveo je Čarapić.

Prema informacijama "Dana" na sastanku se vodila žustra rasprava između predstavnika PES-a i Pokreta za Podgoricu. Na momente ta rasprava prelazi granicu očekivane atmosfere na sastancima visokih političkih zvaničnika.

Sastanak je inače počeo u 17 časova.

Sastanku u parlamentu Grada prisusutvuju u ime PES-a Olivera Injac, Tihomir DragašVasilije Čarapić i Boris Pejović, Demokrata Danilo Šaranović i Vladimir Čađenović, Nove srpske demokratije Koča Đurišić i Radoš Zečević, Pokreta za promjene Branka Bošnjak i Mladen Jovanović, pokreta URA Luka Rakčević i Milena Vuković, Pokreta za Podgoricu Balša ŠpadijerNađa Ljiljanić i Miloš Krstović, Demokratske narodne partije Vladimir Bulatović, Prave Crne Gore Stefan Vešović i Slobodne Crne Gore Boban Radević i Vladislav Dajković.

Luka Rakčević (URA) napustio je sastanak oko 18:30 sati, a novinarima nije htio da saopšti kako teku razgovori niti da prejudicira njihov ishod. Nakon Rakčevića sastanak je napustio i Vladimir Čađenović (Demokrate) koji takođe, nije želio da da izjavu.

Sastanku inače, prisustvuju predstavnici stranaka koji su potpisali koalicioni sporazum, neki od njih su tražili da do susreta dođe još polovinom maja, ali je odloženo do završetka lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici i glasanju o IBAR zakonima u Skupštini Crne Gore. Uoči sastanka pojavile su se brojne nezvanične informacije o ishodu. 

Milena Vuković (URA) kazala je da kriza traje tri mjeseca i da su uspjeli da održavaju sjednice Skupštine i donose odluke, a sada je situacija da je parmalentarna većina upitna. 

– Odbornici Pokreta za Podgoricu glasali su protiv izvještaja o radu gradonačelnice. Pozivamo obje strane da se dogovore, a ako ne dođe do rješenja onda je jedino rješenje da se ide na izbore. Mislim da izbori nisu dobri jer su građani zasićeni izborima, jer je to vanredno stanje u državi. Mislim da je bolje da radimo i doprinosimo gradu, ali svako se URA ne plaši izbora. Vidjećemo što će donijeti večerašnji sastanak - kazala je Milena Vuković.

Pet bivših odbornika PES-a traži da participiraju u vlasti i zbog neslaganja sa PES-om dvije sjednice Skupštine Glavnog grada su održane na ivici kvoruma. Svi akteri su saglasni da takvo stanje ne ide u prilog građanima i očekuje se da večeras donesu odluku da li nastavljaju da vode grad ili će biti raspuštena skupština i zakazani vanredni lokalni izbori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 21:16